Ο ρόλος του εμβρυολόγου στην εξωσωματική

Συνέντευξη με την κλινικό εμβρυολόγο Θεώνη Παστρωμά.

Ο ρόλος του εμβρυολόγου στην εξωσωματική
Bigstock

Η κα. Θεώνη Παστρωμά, έχει πτυχίο Μοριακής Βιολογίας (BSc Molecular Cell Biology) από το Royal Holloway, University of London και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής (MSc Human Reproductive Biology) από το Imperial College, University of London (Hammersmith Hospital Campus), έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της ως κλινικός εμβρυολόγος (ACE Certificate in Clinical Embryology) στο Hewitt Centre for Reproductive Medicine, Liverpool Women’s Hospital όπου εργάστηκε για έξι χρόνια πριν αναλάβει ως υπεύθυνη του εμβρυολογικού εργαστηρίου στο Γέννημα το 2007 και σημέρα απαντά στις ερωτήσεις που της θέσαμε μιας και δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που θέλουν να μάθουν τον ρόλο που έχει ένας εμβρυολόγος στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έλαβε την πιστοποίηση του Κλινικού Επιστήμονα από το Health Professions Council στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ).

theoni-pastromajpg.jpg

- Κα. Παστρωμά σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που έχουν οι αναγνώστριες του Mothersblog.gr

- Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

- Η κα. Παστρωμά είναι η ειδικός που θα μας εξηγήσει όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το εμβρυολογικό εργαστήριο και για το τι τελικά κάνει ένας εμβρυολόγος στην εξωσωματική θεραπεία. Μιλήστε μας λίγο για αυτό κα. Παστρωμά.

- Είναι πολύ συχνό το ερώτημα «Τί κάνει ο εμβρυολόγος στο εργαστήριο και πώς μπορεί να με βοηθήσει στην εξωσωματική θεραπεία μου»; Αρχικά να τονίσω πως ο εμβρυολόγος συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό και στην ολοκλήρωση της θεραπείας: κατά την ωοληψία τα ωάρια μπαίνουν στο εργαστήριο και προετοιμάζονται, παράλληλα με τα σπερματοζωάρια, για τη γονιμοποίηση. Αφού γονιμοποιηθούν, οι εμβρυολόγοι παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την ανάπτυξή τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας time-lapse. Ο εμβρυολόγος παρακολουθεί την πορεία κάθε γονιμοποιημένου ωαρίου και τελικά επιλέγει το καταλληλότερο για μεταφορά.

- Ακούγεται πολύ απαιτητικό όλο αυτό.

- Είναι πραγματικά απαιτητικό, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, πρέπει να προσαρμόζουμε τη θεραπεία ανάλογα με το αναπαραγωγικό προφίλ κάθε ζευγαριού. Στο Γέννημα IVF είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με την έννοια της εξατομίκευσης. Η φιλοσοφία μας και όλη μας η λειτουργία βασίζεται σε αυτήν. Ως κλινικός εμβρυολόγος με πολυετή πείρα κι εξειδίκευση σε θέματα υπογονιμότητας μπορώ να πω πως η εξατομίκευση είναι το «κλειδί» για την επιτυχία κάθε θεραπείας.

- Παίζει ρόλο η επιλογή του εργαστηρίου;

- Η επιλογή του εργαστηρίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ως υπεύθυνη του εμβρυολογικού εργαστηρίου στο Γέννημα IVF γνωρίζω πολύ καλά τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα εργαστήριο να ξεχωρίσει: ο άρτιος εξοπλισμός, η τεχνολογία αιχμής, η εκπαιδευμένη και δυνατή ομάδα, η επιμονή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η τεχνολογία βεβαίως διευκολύνει τη ροή των εργασιών στο εργαστήριο, αλλά χωρίς την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και τη σωστή εκπαίδευση δε θα μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

- Σίγουρα και οι ασθενείς θα έχουν πολλά ερωτήματα για το εργαστήριο. Πώς μπορούν να πάρουν τις απαντήσεις για τη θεραπεία τους;

Όντως δεχόμαστε καθημερινά πολλά ερωτήματα. Είναι στην καθημερινότητά μας η επικοινωνία με τους ασθενείς και η ενημέρωση για την εξέλιξη της θεραπείας τους. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το άγχος, κάθε ασθενής να γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και φυσικά να νιώθει ασφάλεια.

- Μετά από τόσες θεραπείες που έχετε κάνει κι έχετε επιβλέψει, ποια είναι η βασική συμβουλή που θέλετε να δώσετε στα ζευγάρια;

Μην καθυστερείτε, ο χρόνος είναι όντως πολύ σημαντικός. Όσο κι αν ακούγεται σε κάποιους τρομακτικό, η εξωσωματική είναι μια διαδικασία που δεν είναι δύσκολη και που μπορεί να σας οδηγήσει στο στόχο σας: τη δημιουργία της οικογένειάς σας.

Θεώνη Παστρωμά
Κλινικός εμβρυολόγος – υπεύθυνη εμβρυολογικού εργαστηρίου, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

1668759167582-376912235-gennima-ivf.jpg

www.gennima.com

facebook.com/gennimaivf

Instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved