Μπορεί το πράσινο τσάι να ενισχύσει τη γονιμότητα;

Πράσινο τσάι και γονιμότητα: Τι δείχνουν μελέτες.

Μπορεί το πράσινο τσάι να ενισχύσει τη γονιμότητα;
Bigstock

Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού συστήματος.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που αναφέρουν ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του πράσινου τσαγιού μπορεί να προστατεύουν τα αναπαραγωγικά όργανα από κυτταρικές βλάβες.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες και η υποξανθίνη του τσαγιού μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες απόκτησης βιώσιμων εμβρύων καθώς και να προάγουν την ωρίμανση των ωαρίων.

prasino-tsai.jpg

Τσάι και γονιμότητα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μούρο, φολικό οξύ και μέταλλα για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του στις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Δεκαπέντε γυναίκες έλαβαν αυτό το συμπλήρωμα διατροφής και άλλες 15 γυναίκες έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ένα τρίτο των γυναικών που πήραν το συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού έμειναν έγκυες μέσα σε πέντε μήνες, ενώ καμία από τις ομάδες εικονικού φαρμάκου δεν έμεινε έγκυος.

Αν και το δείγμα της μελέτης είναι πολύ μικρό για να αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα των πράσινων εκχυλισμάτων στην αύξηση της γονιμότητας, μπορεί σίγουρα να υποδηλώσει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση.

Πράσινο τσάι και ανδρική γονιμότητα

Αλλά δεν είναι μόνο οι γυναίκες που μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition and Food Research έδειξε ότι μικρές καθημερινές διατροφικές συνήθειες όπως η μέτρια κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βελτιώνουν την κινητικότητα του σπέρματος, αυξάνοντας έτσι την ανδρική γονιμότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι χαμηλές δόσεις EGCG (η κύρια κατεχίνη του πράσινου τσαγιού) αυξάνουν την εκροή χοληστερόλης στα σπερματοζωάρια.

1656112168753-774952737-prasino-tsai-3.jpg

Πράσινο τσάι: Κατανάλωση με μέτρο

Το πράσινο τσάι έχει σαφώς κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνεται με μέτρο. Πρώτον, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία πρέπει να αποφεύγεται σε υπερβολική ποσότητα. Δεύτερον, μια μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.

Δεν είναι σαφές εάν η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλους, αλλά τα ευρήματα εφιστούν την προσοχή σε όσους πίνουν πράσινο τσάι ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν σε υψηλές δόσεις.

Πηγές: accessfertility.com, ivfclinicsworldwide.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved