Καρκίνος μαστού & γονιμότητα: Υπάρχει λύση για την απόκτηση παιδιού

«O καρκίνος του μαστού και ειδικά η θεραπεία του μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον φυσικό κύκλο της ωορρηξίας που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότητα»

Καρκίνος μαστού & γονιμότητα: Υπάρχει λύση για την απόκτηση παιδιού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, ενώ περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Στην Ελλάδα αναφέρονται περισσότερες από 7.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα

«O καρκίνος του μαστού και ειδικά η θεραπεία του», εξηγεί ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα για την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, «μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον φυσικό κύκλο της ωορρηξίας που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να συζητηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας με τον ιατρό σας, προτού αρχίσει η θεραπεία».

Το εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από την θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • η βιολογική κατάσταση των ωοθηκών σας
  • η ηλικία σας κατά τη στιγμή της θεραπείας
  • η διάρκεια και το είδος των θεραπειών
  • το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη θεραπεία του καρκίνου
  • άλλους προσωπικούς παράγοντες υγείας

Υπάρχει λύση

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού ανησυχούν για την γονιμότητά τους και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη τεχνικών – όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων -που τους δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ενός παιδιού. Η ανάκτηση ωαρίων και η κρυοσυντήρηση δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να παρατείνουν την γονιμότητά τους μετά την λήξη της θεραπείας. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων είναι μια άλλη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν την δημιουργία οικογένειας, μετά το πέρας της θεραπείας του καρκίνου.

Η κρυοσυντήρηση είναι μια διαδικασία που πρέπει να διεξαχθεί πριν αρχίσει η γυναίκα με τη θεραπεία του καρκίνου – είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία είτε ακτινοθεραπεία. Τόσο η κατάψυξη ωαρίων, όσο και η κατάψυξη εμβρύων προϋποθέτουν την διέγερση των ωοθηκών, που επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ορμονών ώστε να παραχθεί ικανός αριθμός ωαρίων. Αυτές είναι προληπτικές τεχνικές που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν υποβληθούν οι γυναίκες σε θεραπείες για τον καρκίνο, καθώς αυτές οι θεραπείες μπορεί να έχουν επιρροή στον κύκλο των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότητα.

Για τις γυναίκες που έχουν ήδη ολοκληρώσει την θεραπεία, υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (εάν δεν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση), οι δωρεές εμβρύων και ωαρίων και η παρένθετη μητρότητα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ορίσει μια συνάντηση με τον γιατρό σας, ή έναν ειδικό γονιμότητας ώστε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που αφορούν την γονιμότητα σας και να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις για την κατάστασή σας.

Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD,
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life – ΙΑΣΩ

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα

konstantinos-kostaras.jpg


Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved