Πέντε τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα

Οι διατροφικοί εχθροί της ανδρικής γονιμότητας.

Πέντε τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα
Bigstock

Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων του άνδρα έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα ακριβή αίτια δεν έχουν προσδιοριστεί, ωστόσο από μελέτες που έχουν, προκύπτει ότι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το στρες αλλά και η διατροφή είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τα σπερματοζωάρια.

Ειδικά η διατροφή φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα: Όταν είναι σωστή και ισορροπημένη, βοηθά και αυξάνει τη γονιμότητα, ενώ αν είναι ανεπαρκής και λανθασμένη, δημιουργεί προβλήματα στην τεκνοποίηση.

91a71087-andras-tsai.jpg

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες:

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως χοτ ντογκ, σαλάμι, βοδινό κρέας, μπέικον, κ.λπ. μπορεί να είναι νόστιμα, συνδέονται όμως με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και αλλοιωμένη κινητικότητα του σπέρματος. Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι τροφές επηρεάζουν το σπέρμα, αλλά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι ίδιες μελέτες δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κοτόπουλου και της μειωμένης υγείας του σπέρματος.

Τρανς λιπαρά

Οι ερευνητές ανησυχούν κυρίως για τα τρανς λιπαρά που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δυστυχώς, οι ανησυχίες δεν σταματούν εκεί. Μια ισπανική μελέτη του 2011 συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη τρανς λιπαρών με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα—ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα που προέρχονται από φυτά. Μια μελέτη με τη συμμετοχή 99 ανδρών από κλινικές γονιμότητας στη Βοστώνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική πρόσληψη σόγιας μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σπέρματος.

8cb5ded9-andras-salata.jpg

Τρόφιμα με δισφαινόλη Α (BPA)


Δύσκολο να γνωρίζετε ποια από τα τρόφιμα που καταναλώνετε δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και δισφαινόλη Α. Τόσο η BPA όσο και οι χημικές ουσίες στα φυτοφάρμακα δρουν ως ξενοοιστρογόνα - χημικές ουσίες που μιμούνται τα οιστρογόνα. Ακριβώς όπως τα φυτοοιστρογόνα στη σόγια, τα ξενοοιστρογόνα μπορούν να καταστρέψουν τη συγκέντρωση του σπέρματος . Επιπλέον, ορισμένες από τις ίδιες χημικές ουσίες στα φυτοφάρμακα μπορεί να προέρχονται από αντικολλητικά σκεύη.

Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η μελέτη Rochester Young Men's, έκανε ανάλυση του σπέρματος και της διατροφής 189 ανδρών ηλικίας 18-22 ετών κι έδειξε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γάλα, κρέμα και τυρί) συσχετίστηκαν με μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος και μη φυσιολογικό σχήμα σπέρματος . Κάποια από αυτά μπορεί να οφείλονται σε στεροειδή που χορηγούνται σε αγελάδες.

Με πληροφορίες από το uchicagomedicine.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved