Πώς επηρεάζει το fast food τη γονιμότητα;

Γονιμότητα και fast food: Τι δείχνει μελέτη

Πώς επηρεάζει το fast food τη γονιμότητα;
Bigstock

Η υπερβολική κατανάλωση fast food μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και να παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να μείνει έγκυος.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Robinson του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.600 γυναίκες από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές, εξετάζοντας τη διατροφή τους, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού επέκτεινε το χρόνο που χρειαζόταν για να συλλάβουν - αλλά η κατανάλωση επιπλέον φρούτων φάνηκε να επιταχύνει τη διαδικασία.

trofes-gonimotita.jpg

Fast food και υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα λιγότερο από μία έως τρεις φορές το μήνα χρειάστηκαν μισό μήνα περισσότερο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν φρούτα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Η κατανάλωση λιγότερων φρούτων αύξησε τον κίνδυνο υπογονιμότητας από 8% σε 12%.

Επίσης, οι γυναίκας που επέλεγαν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα χρειάστηκαν περίπου ένα μήνα περισσότερο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια fast food.

Σύμφωνα με τη μελέτη όσες έτρωγαν περισσότερο γρήγορο φαγητό o κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε από 8% σε 16%.

gonimotita-kai-soda.jpg

Η σημασία της διατροφής στη γονιμότητα

Η Dr. Serena Chen, ειδική σε θέματα γονιμότητας στο Ιατρικό Κέντρο Saint Barnabas στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι η μελέτη συμπληρώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet όπου επισημαίνεται η σημασία της υγείας και της διατροφής πριν από τη σύλληψη.

Όπως εξήγησε, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να μείνει έγκυος αλλά και την υγεία της.

Τη, ίδια άποψη με την Dr. Serena Chen έχει και η Sharon Palmer , RDN, διαιτολόγος από την Καλιφόρνια.

«Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι για να βελτιστοποιηθεί η γονιμότητα θα πρέπει η γυναίκα αλλά και ο άντρας να έχει μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, άφθονα φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης. Αυτό είναι σχεδόν αντίθετο από τη δυτική δίαιτα, η οποία είναι υψηλή σε fast food, επεξεργασμένα τρόφιμα, ανθυγιεινές επιλογές πρωτεϊνών και επεξεργασμένους υδατάνθρακες».

Η διαιτολόγος ευελπιστεί ότι και αυτή η μελέτη, όπως και αρκετές ακόμα, θα στρέψει τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής που θα συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητάς τους.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved