Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα και η γονιμότητα. 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν τη γονιμότητα;
Bigstock

Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με την υπογονιμότητα και μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειες ενός ζευγαριού να συλλάβει με φυσικό τρόπο.

Η ύπαρξη οποιασδήποτε αυτοάνοσης νόσου (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή διαβήτης τύπου Ι) γενικά αυξάνει τον κίνδυνο για στειρότητα.

ipogonimotita.jpg

Αυτοάνοσο νόσημα και υπογονιμότητα

Το αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιλαμβάνεται τους ιστούς ή τα κύτταρά σας ως ξένα ή μη φυσιολογικά. Στη συνέχεια, τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε αυτούς τους ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη με αποτέλεσμα την ανώμαλη λειτουργία των ιστών και την πρόκληση συμπτωμάτων.Το αυτοάνοσο μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα, τις αρθρώσεις, ακόμη και τις ωοθήκες μειώνοντας τον αριθμό των ωαρίων. Το μειωμένο απόθεμα των ωοθηκών οδηγεί σε υπογονιμότητα και πρώιμη εμμηνόπαυση.

Χρειάζεται να κάνετε τεστ;

Εάν παλεύετε με υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για αυτοάνοσες ασθένειες:

Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών

Όλες οι γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του αποθέματος των ωοθηκών τους. Αρχικά, θα αξιολογηθούν δύο επίπεδα ορμονών – η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και η AMH (αντιουλερική ορμόνη). Εάν αυτά τα επίπεδα είναι μη φυσιολογικά για την ηλικία σας, τότε έχετε μειωμένο απόθεμα των ωοθηκών που μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο.

aneksigiti-ipogonimotita.jpg

Νόσος του θυρεοειδούς

Η νόσος του θυρεοειδούς είναι συχνή στις γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και η ήπια νόσος μορφή της νόσου μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Η νόσος του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποκλειστεί σε όλες τις γυναίκες με υπογονιμότητα.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών ή αποκόλλησης πλακούντα μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Η παρουσία των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος εντός του πλακούντα ή ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο αποβολής και άλλων επιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Unhappy Asian Woman Holding And Looking Pregnancy Test And A Negative Result Her Worried About The R

Αντισώματα και σπέρμα

Οι άνδρες μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα στο δικό τους σπέρμα μειώνοντας την κινητικότητα του και/ή την ικανότητα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Αυτά τα αντισώματα απαντώνται συνήθως σε άνδρες με ιστορικό σημαντικού τραύματος των όρχεων ή χειρουργικής επέμβασης στους όρχεις όπως βαζεκτομή, αναστροφή βαζεκτομής ή αποκατάσταση κιρσοκήλης.

Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Εάν διαγνωστείτε με αυτοάνοσο νόσημα, θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία. Μερικές φορές ο έλεγχος της αυτοάνοσης νόσου μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και σε άλλες να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία για τη βελτίωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης ή/και τη μείωση του κινδύνου αποβολής.

Πηγή: fertilitysanantonio.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved