Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από την ηλικία - Τι δειχνουν οι έρευνες

Η ηλικία δεν επηρεάζει μόνο τη γυναικεία γονιμότητα, αλλά και την ανδρική.

Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από την ηλικία - Τι δειχνουν οι έρευνες
Sad bearded middle-aged man in casual sitting on couch at home, leaning on hands and looking down, upset man having problems, side view, copy space. Loneliness, depression, financial hangover concept Bigstock

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Soroka University στο Ισραήλ μελέτησε την ποιότητα σπέρματος αντρών από διαφορετικά ηλικιακά group. Οι ειδικοί μελέτησαν ό,τι θα λάμβαναν υπόψη σε μία μελέτη σπέρματος όπως για παράδειγμα τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Ο παράγοντας αυτός πάντα λαμβάνεται υπόψη γιατί η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος, ενώ αντίθετα, η πιο συχνή ερωτική επαφή συνεπάγεται και πιο υγιές σπέρμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ποιότητα του σπέρματος φαίνεται να είναι καλύτερη στην ηλικία των 30 με 35, ενώ η χειρότερη μετά την ηλικία των 55.

Κινητικότητα σπέρματος και ηλικία

Η έρευνα μελέτησε επίσης και την κινητικότητα του σπέρματος η οποία επίσης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κινητικότητα φαίνεται να είναι πιο έντονη πριν την ηλικία των 25 ετών και σημαντικά πιο ασθενής μετά την ηλικία των 55.

Επίσης, οι ερευνητές συνέκριναν την κινητικότητα του σπέρματος σε άντρες ηλικίας 30-35 ετών και ηλικίας άνω των 55 και παρατήρησαν ότι στο δεύτερο γκρουπ η κινητικότητα ήταν μειωμένη κατά 54%.

Young caucasian couple covering with bed sheet and kissing on the bed at home.

Γενετικά προβλήματα και ηλικία

Εκτός ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, η ηλικία φαίνεται να επηρεάζει και το σπέρμα και με άλλους τρόπους. Έτσι, μετά από έρευνα που έγινε από το Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) και το University of California στο Berkeley, φαίνεται ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο άντρας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για:

  • Υπογονιμότητα
  • Αποβολή σε μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη
  • Εμφάνιση γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο
  • Πρόωρο τοκετό

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του άντρα τόσο πιο πιθανό είναι να περάσει κληρονομικές παθήσεις στο παιδί.

Ανδρική και γυναικεία γονιμότητα: Πώς την επηρεάζει η ηλικία συνδυαστικά;

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 782 ζευγάρια μελέτησε τις πιθανότητες σύλληψης λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία του άντρα και της γυναίκας, αλλά και το εάν η ερωτική πράξη γινόταν τις πιο γόνιμες μέρες τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 26 ετών είχαν 50% πιθανότητες σύλληψης τις γόνιμες μέρες τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών ήταν μόλις 29%.

Ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε σε σχέση με την επίδραση της ηλικίας του άντρα στις πιθανότητες σύλληψης. Για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών, εάν ο άντρας ήταν πέντε ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερος, οι πιθανότητες σύλληψης μειώθηκαν στο 15%.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved