Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της υπογονιμότητας

Πώς νιώθει πραγματικά μία γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί και δεν μπορεί;

Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της υπογονιμότητας

Για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και δεν μπορούν, ή τουλάχιστον δεν μπορούν το ίδιο εύκολα με άλλες γυναίκες, το ταξίδι της υπογονιμότητας απαιτεί ψυχικό σθένος, υπομονή και επιμονή.

Η υποβολή σε θεραπεία συνεπάγεται προκλήσεις, σωματικές και ψυχολογικές. Σύμφωνα με έρευνες, η συναισθηματική κατάσταση των γυναικών που παλεύουν με την υπογονιμότητα μοιάζει με εκείνη ασθενών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο, καρδιακές παθήσεις κ.α. Ένας λόγος πιθανά να είναι ότι οι σωματικές απαιτήσεις των θεραπειών, όπως είναι η συχνές εξετάσεις αίματος, τα χάπια, οι ορμονοθεραπείες, οι υπέρηχοι, είναι πηγή άγχους και συναισθηματική αναστάτωση.

Επίσης, η υπογονιμότητα ακόμα και στις μέρες μας παραμένει ταμπού και πολλές γυναίκες, αντί να εξωτερικεύουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τα κρατάνε μέσα τους.

Θεραπείες υπογονιμότητας και εναλλαγή συναισθημάτων

Για τις γυναίκες που δίνουν μάχη με την υπογονιμότητα, κάθε μήνα επαναλαμβάνεται ένας κύκλος ελπίδας και απογοήτευσης. Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπείες, ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους γύρω από ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εξετάσεις, αγωγές κ.α. Επίσης, πολλές είναι και οι γυναίκες που συνειδητοποιούν ότι ο θυμός και η απογοήτευση εισβάλλουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη δουλειά.

upogonimotita psuchologia

Τι να κάνετε

Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή. Η μάχη με την υπογονιμότητα δεν είναι εύκολη και χρειάζεται δύναμη, επιμονή, υπομονή. Οι θεραπείες συνεπάγονται έντονες εναλλαγές συναισθημάτων, οι οποίες πρέπει και αυτές να αντιμετωπισθούν με ψυχικό σθένος και κατανόηση. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων δρα επίσης βοηθητικά, είτε αυτή γίνεται στο οικείο περιβάλλον μιλώντας σε φίλους και συγγενείς, είτε σε κάποιον ειδικό.

«Εσύ πότε θα κάνεις παιδί;»

Μία αδιάκριτη ερώτηση, που μπορεί να γίνει επίπονη για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά δεν μπορούν. Η απάντηση μπορεί να είναι απλή όπως «το προσπαθούμε», αν και σίγουρα θα ήταν προτιμότερο καμία γυναίκα να μην βρεθεί στη δύσκολη αυτή θέση.

Η ερώτηση βέβαια μπορεί να εμπεριέχει και πραγματικό ενδιαφέρον. Εάν αισθάνεστε άνετα, μοιραστείτε την εμπειρίας από αυτό ταξίδι, εξωτερικεύστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

Με πληροφορίες από babycenter.com

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved