Εξωσωματική: πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις για τεκνοποίηση με το σύγχρονο νομικό πλαίσιο

Η Ελλάδα ανήκει στους πιο δημοφιλείς ιατρικούς προορισμούς όσον αφορά την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, καθώς πληροί δύο σημαντικές προϋποθέσεις.

Εξωσωματική: πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις για τεκνοποίηση με το σύγχρονο νομικό πλαίσιο

Αφενός, προσφέρει σε υπογόνιμα άτομα πολύ καλές έως εξαιρετικές επιλογές από πλευράς υποδομών και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Αφετέρου, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που διευκολύνει τις διαδικασίες και εμπεριέχει προβλέψεις για μία σειρά ζητημάτων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και τις αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο, προκύπτει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νόμου, προκειμένου να αντανακλά τις μεταβολές στον τρόπο ζωής και στις επιλογές των ανθρώπων σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και να ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την ίση μεταχείριση των φύλων, τη διευκόλυνση γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας να τεκνοποιήσουν και την πρόσβαση ατόμων με HIV στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει το νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή που συντάχτηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με την επιστημονική κοινότητα, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η ψήφισή του στη Βουλή. Με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά ένα σύγχρονο και προοδευτικό πλαίσιο κανόνων για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, το οποίο επιλύει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αντανακλά τις επιστημονικές εξελίξεις που διευρύνουν τις δυνατότητες τεκνοποίησης των γυναικών.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν:

  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας για Εξωσωματική Γονιμοποίηση στα 54 έτη, από 52 που ισχύει σήμερα (η αύξησή του από τα 50 στα 52 έτη έγινε με περσινή ρύθμιση, για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που επέφερε η πανδημία.
  • Την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, εκτός από ιατρικούς, όπως ισχύει σήμερα.
  • Την κατάργηση της συναίνεσης του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
  • Την κατάργηση της συναίνεσης του πρώην συζύγου για γενετικό υλικό που είχε καταψυχθεί κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου.
  • Τη διευκόλυνση ατόμων με HIV να υποβληθούν σε θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
exosomatiki neos nomos 1

Ο προς ψήφιση νόμος ανταποκρίνεται στην απαιτητική πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, προσπαθώντας να συνδυάσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία με τη μητρότητα. Πλέον, με τη σαφή πρόβλεψη για τη δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους αυξάνονται οι δυνατότητες των γυναικών να προγραμματίσουν και να δρομολογήσουν την απόκτηση παιδιών, ανεξάρτητα από τις άλλες σημαντικές αποφάσεις που παίρνουν για τη ζωή τους.

Επιλύονται, επίσης, αναχρονισμοί που έχουν τις ρίζες τους σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Με τις νέες διατάξεις που καταργούν την ανάγκη συναίνεσης τόσο για την απόφαση που σχετίζεται με την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού, όσο και για τη χρήση μη γονιμοποιημένου γενετικού υλικού, γίνεται πράξη το αυτονόητο: προστατεύεται η γυναίκα, καθώς αποτυπώνεται στο νόμο το δικαίωμά της να ορίζει το σώμα της και να και να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες της το πώς και το πότε θα γίνει μητέρα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου για υποβολή σε θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα 54 έτη, η επιστημονική τεκμηρίωση για την ασφάλεια της κύησης σε αυτές τις ηλικίες επέβαλε το σχετικό αναπροσδιορισμό. Το νέο όριο επιτρέπει σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να υλοποιήσουν το όνειρο της μητρότητας. Με σεβασμό στην επιθυμία τους και στο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, είναι σωστό να προσθέσουμε ότι η απόφαση για τεκνοποίηση σε αυτή την ηλικία θα συνεκτιμά όλους τους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την προστασία τής υγείας της μητέρας και τη μελλοντική ευημερία και ασφάλεια του παιδιού - ή των παιδιών της.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που θα επιλέξουν μια σύγχρονη ελληνική μονάδα για τη σχετική διαδικασία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ζευγάρια ή μόνες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από τη χώρα μας που μέχρι τώρα ταξίδευαν σε κάποιο κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο εξωτερικό, λόγω του συγκεκριμένου ορίου.

Τέλος, οι ρυθμίσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση ανθρώπων με HIV στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ήταν επιβεβλημένες από ανθρώπινη αλλά και από ιατρική σκοπιά, αφού μόνο μέσω της μεθόδου μπορεί να επιτευχθεί κύηση χωρίς να μεταδοθεί ο ιός στο παιδί.

Γεώργιος Νικολόπουλος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

nikolopoulos

Ο Γεώργιος Νικολόπουλος αποφοίτησε το 1988 από το Γαλλο-Ελληνικό σχολείο «Λεόντειο Λύκειο» και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Μετά την εξάσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου στα Ιωάννινα, έγινε δεκτός να ασκήσει την ειδικότητα ΓυναικολογίαςΜαιευτικής στην Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εργάστηκε σε έξι νοσοκοµεία της Αγγλίας και της Σκωτίας, κερδίζοντας εµπειρία σε όλους τους τοµείς της ειδικότητας, όπως µαιευτική και κύηση υψηλού κινδύνου, σύγχρονη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική, µαιευτικός και γυναικολογικός υπέρηχος, κολποσκόπηση και παθολογία τραχήλου, υπογονιµότητα και εξωσωµατική γονιµοποίηση.

Το 2004, και µετά από 6 χρόνια παραµονής στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα. Από τότε και µέχρι το 2020 εργάστηκε στο νοσοκοµείο Ιασώ στο τµήµα ενδοσκοπικής χειρουργικής, καθώς και στην µονάδα εξωσωµατικής γονιµοποίησης και υποβοηθούµενης αναπαραγωγής ‘’Institute of Life’’.

Έχει εργαστεί στις µονάδες αναπαραγωγής Διάγνωση, Embio και Κέντρο Εξωσωµατικής Αθηνών το διάστηµα 2006-2015. Από το 2021 είναι αποκλειστικός συνεργάτης του ΜΗΤΕΡΑ, και αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της µονάδας εξωσωµατικής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

Είναι µέλος των Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ESHRE), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ESGE), της Ένωσης Κολποσκόπων Μεγάλης Βρετανίας (BSCCP), της Ένωσης Αναπαραγωγικής υγείας και Οικογενειακού προγραµµατισµού Μεγάλης Βρετανίας (DFFP), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Μεγάλης Βρετανίας (GMC).

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved