Συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες για την υπογονιμότητα

Συχνές ερωτήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γονιμότητα.

Συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες για την υπογονιμότητα

Τι ορίζουμε ως υπογονιμότητα;

Ως υπογονιμότητα ορίζουμε την μη επίτευξη κύησης μετά από τουλάχιστον δώδεκα μήνες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών ,και χωρίς χρήση κανενός είδους αντισύλληψης ή προφύλαξης, αλλά και με επαρκή αριθμό επαφών.

Για γυναίκες άνω των 37 ετών, μετά το πέρας ενός εξαμήνου συστηματικών σεξουαλικών επαφών δίχως επίτευξη κύησης , καλό θα ήταν να προχωρήσει το ζευγάρι νωρίτερα σε διερεύνηση για πιθανά αίτια υπογονιμότητας.

Πώς οριοθετείται η αναπαραγωγική ηλικία;

Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωοθυλάκια που πρόκειται να έχουν σε όλη τη ζωή τους. Η γονιμότητα τους, η ικανότητα τους δηλαδή για αναπαραγωγή ,μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου . Ήδη μέχρι την ηλικία των 35 ετών έχουν "χάσει" το 95% των ωαρίων τους. Αυτό το δεδομένο, ότι δηλαδή το ωοθηκικό απόθεμα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν όταν η κάθε γυναίκα ζυγίζει τις ανάγκες της.

Στην εποχή μας, η σύγχρονη γυναίκα, έχει την επιλογή να προχωρήσει σε κατάψυξη των ωαρίων της ώστε να διατηρήσει τη γονιμότητά της. Μπορεί πλέον να διεκδικεί το χώρο και τον χρόνο της όπως επιθυμεί. Και όταν δεν τα καταφέρνει έχει τα εργαλεία να αναζητήσει διεξόδους και εναλλακτικές.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά, έχουν την τύχη να παράγουν σπερματοζωάρια από την εφηβεία τους και για όλη τους τη ζωή. Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία μπορούν να τεκνοποιήσουν με δικό τους σπέρμα, χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια πως το πέρας της ηλικίας επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.

erotiseis gia tin ypogonimothta 1

Πόσο επηρεάζει τη γυναίκα το πέρασμα του χρόνου;

Στην εποχή μας ,οι κανόνες του life style και της διατήρησης της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού προβάλουν και προωθούν την νεότητα και την όμορφη εμφάνιση. Η σύγχρονη γυναίκα πλησιάζοντας τα 40 κοιτάζεται στον καθρέπτη και βλέπει την εικόνα της, ίσως και καλύτερη και από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι νέα, είναι όμορφη, έχει ζωντάνια, έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα στην επαγγελματική της ζωή, έχει ταξιδέψει! Εκείνη όμως που επιθυμεί να γίνει μητέρα, θα πρέπει να προσθέσει στα δεδομένα της πως η φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Ήδη από τα 35 ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην ικανότητα για γονιμοποίηση.

Η λύση είναι η ενημέρωση. Στην εποχή μας υπάρχουν όλα τα μέσα να πληροφορηθούμε εμείς οι γυναίκες εξατομικευμένα για τη γονιμότητα μας, ώστε εγκαίρως να προστατέψουμε τον εαυτό μας από αδιέξοδα που μπορεί να βρεθεί. Ρωτήστε το γυναικολόγο σας!

Υπάρχει σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και ηλικίας;

Ναι, όπως ήδη αναφέραμε υπάρχει άμεση σχέση υπογονιμότητας και ηλικίας.

Ήδη από τα 35 έτη υπάρχει έκπτωση στην πιθανότητα φυσικής σύλληψης. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα στην γυναίκα ή στον άνδρα που θα διερευνηθεί με ιατρικές εξετάσεις, η ηλικία αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασική "αιτία" υπογονιμότητας. Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί ή υγείας, εκπαιδευτικοί στόχοι, επαγγελματική αποκατάσταση και καθιέρωση, υποχρεώσεις, καριέρα, προσωπική αυτονομία, επιλογή συντρόφου, πεποιθήσεις ζωής οδηγούν αρκετές γυναίκες στην απόφαση να μεταθέσουν χρονικά την τεκνοποίηση.

Μιλάμε περισσότερο για τη γυναίκα γιατί η φύση δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα είναι πιο αυστηρή με εκείνην. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση και ο άνδρας να πάψει να ενημερώνεται και να ενδιαφέρεται για την γονιμότητα του. Η έλλειψη ικανής γονιμοποίησης από την πλευρά του κρύβει τις περισσότερες φορές κάποιο πρόβλημα υγείας. Οπότε είναι σημαντικό να ενδιαφέρεται στοχεύοντας όχι μόνο στην δημιουργία οικογένειας αλλά και στην πρόληψη της προσωπικής του υγείας.

Πότε πρέπει ένα ζευγάρι να καταφύγει στον ειδικό για να ζητήσει βοήθεια;

Όταν το ζευγάρι έχει προσπαθήσει συστηματικά για 6-12 μήνες, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, να επιτύχει εγκυμοσύνη και δεν τα έχει καταφέρει , πρέπει να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στον ειδικό αναπαραγωγής Αν το ζευγάρι επισκεφτεί έγκαιρα τον ειδικό θα του δοθεί απαραίτητος χρόνος . Είτε θα του δοθούν οι κατάλληλες λύσεις για φυσική σύλληψη, είτε για τη διενέργεια απλών μεθόδων πρόκλησης ωορρηξίας, χωρίς να είναι άμεση η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα ακόμα και για λόγους που έχουν να κάνουν και με γιατί εξαρτάται και από την ποιότητα του σπέρματος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία σπερματεγχύσεων.
Εάν πάλι από τις εξετάσεις υποψιαστούμε ότι υπάρχει νόσος από τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως και με λαπαροσκόπηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ζευγάρι θα έχει χρόνο!

Όταν πλέον θα έχει εξαντληθεί κάθε άλλη πιθανότητα,υπάρχει η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με όλες τις νέες μεθόδους που εφαρμόζουμε

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να αποκτήσει παιδί;

Όταν ο γιατρός που εμπιστεύεται έχει εξαντλήσει κάθε άλλη λύση για φυσική σύλληψη. Δηλαδή, μόνον όταν δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια από τη φύση, και έχουμε ελέγξει και αποκλείσει κάθε άλλο ενδεχόμενο, και στις περιπτώσεις που ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, επιβάλλεται ιατρικά να βιαστούμε.

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να κρατήσουμε με αφορμή και την ημέρα γονιμότητας είναι πως στην εποχή μας κάθε ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί, μπορεί να το καταφέρει! Το σύγχρονο ζευγάρι οφείλει να ξεπεράσει τα ταμπού του παρελθόντος και με σθένος να επιδιώκει να τα καταφέρει και στον τομέα αυτό. Εμείς, οι ειδικοί στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είμαστε δίπλα τους και διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα μέσα για να κάνουμε το όνειρο τους πραγματικότητα!

Πάντος Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ. Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών.

konstantinos pantos

Έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989). Με σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και τριάντα χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των Η.Π.Α. Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του. Συνδυάζει την κλινική πράξη και την επιστημονική έρευνα διεξάγοντας πρωτοποριακές μελέτες όπως αυτή, της ανάπτυξης διεθνώς, του PRP (έγχυση αιμοπεταλίων στις ωοθήκες-ενδομήτριο) σε περι-εμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHRE-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας, καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής της οποίας είναι Γενικός Γραμματέας. Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ , ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ" και συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική.

Η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς με τις επιστημονικές πρωτιές της.

Το επιστημονικό έργο της έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια ιστορία του ivf

Από την ΜΙΥΑ της κλινικής γεννήθηκε

  • το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία πρώτο το 2004
  • το πρώτο παιδί στον κόσμο απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του,το 2005
  • πρώτες γεννήσεις για τη νόσο Cadasil το 2006,τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων το 2006,το σύνδρομο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης το 2007

Το 2011 το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι CNN κάλυψε τη γέννηση υγιούς παιδιού σε μια οικογένεια φορέων του συνδρόμου LEBER με δυο τυφλά παιδιά

Το 2010 επετεύχθη η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH.Σε λίγες μέρες θα γίνουν στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και οι πρώτες μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που θεραπεύτηκαν από καρκίνο.

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved