Πώς το βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών

Βάρος και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς το βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών
bigstockphoto.com

Το αυξημένο σωματικό βάρος, πέραν του φυσιολογικού, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες φαίνεται ότι εκτός των άλλων, η παχυσαρκία επηρεάζει και τη γονιμότητα του ζευγαριού. Ειδικότερα, καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και υψηλότερα ποσοστά αποβολών σε παχύσαρκες γυναίκες.

gonimotita sto zeygari

Πώς το αυξημένο βάρος επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Μια λεπτή ορμονική ισορροπία ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία παράγεται στον λιπώδη ιστό, γεγονός που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών οδηγώντας σε μειωμένη γονιμότητα.

Η ποσότητα και η κατανομή του σωματικού λίπους επηρεάζει επίσης τον εμμηνορροϊκό κύκλο μέσω μιας σειράς ορμονικών μηχανισμών. Όσο περισσότερο περιττό βάρος και κοιλιακό λίπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπογονιμότητας.

Το αυξημένο κοιλιακό λίπος, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη (όταν το σώμα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά) και με μειωμένα επίπεδα σφαιρίνης που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG).

Οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία που ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και προκαλείται από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανωορρηξίας (όταν δεν απελευθερώνεται ωάριο από τις ωοθήκες). Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 27 έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος να μην μπορούν να συλλάβουν επειδή δεν είχαν ωορρηξία.

Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Η παχυσαρκία στους άνδρες μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή. Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και χαμηλή κινητικότητα (κίνηση) σπέρματος έχουν βρεθεί πιο συχνά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες από ό,τι σε άνδρες με κανονικό βάρος.

andriki upogonimotita aities

Γιατί και οι άντρες πρέπει να σκέφτονται τη γονιμότητά τους

Υπολογίζεται ότι η αύξηση επιπλέον 10 κιλών μειώνει την ανδρική γονιμότητα κατά 10%.

Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στειρότητα κι αυτό γιατί η παχυσαρκία όχι μόνο μειώνει την ποιότητα του σπέρματος, αλλά αλλάζει επίσης τη φυσική και μοριακή δομή των σπερματοζωαρίων.

Τα καλά νέα

Σε παχύσαρκες γυναίκες με ανωορρηκτική υπογονιμότητα, ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους 5-10% βελτιώνει τη γονιμότητα και την πιθανότητα σύλληψης.

Πηγές: yourfertility.org.au, reproductivefacts.org

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

love you tender

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved