Έλεγχος - Διερεύνηση Γονιμότητας

 • Η αρχική διερεύνηση γονιμότητας του ζεύγους 
 • Αρχικές εξετάσεις που γίνονται στην γυναίκα και αφορούν τον έλεγχο - διερεύνηση γονιμότητας
 • Αρχικές εξετάσεις που γίνονται στον άνδρα και αφορούν τον έλεγχο - διερεύνηση γονιμότητας 
Έλεγχος - Διερεύνηση Γονιμότητας

Η προσέγγιση ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει δυσκολία στην τεκνοποίηση πρέπει να γίνει από ειδικούς γυναικολόγους αναπαραγωγής με εξειδίκευση στον τομέα της υπογονιμότητας οι οποίοι θα αναλάβουν την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση γονιμότητας και θα είναι σε θέση να παρέχουν ολόκληρο το φάσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Η αρχική διερεύνηση γονιμότητας του ζεύγους περιλαμβάνει:

Την λήψη λεπτομερούς ιστορικού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιατρικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι γυναικολογικής φύσης. Παράγοντες που δεν πρέπει να παραλειφθούν περιλαμβάνουν:

 1. την ηλικία και των δύο μελών του ζευγαριού
 2. προηγούμενες κυήσεις (ύπαρξη προηγούμενων αποβολών ή παιδιών με τον ίδιο ή άλλο σύντροφο)
 3. γυναικολογικό ιστορικό που σχετίζεται με υπογονιμότητα (ενδομητρίωση, χειρουργικές επεμβάσεις, ινομυώματα, ο κύκλος της περιόδου, κλπ)
 4. ιστορικό ανδρικής υπογονιμότητας (κάπνισμα, αλκοόλ, ουρολογικές παθήσεις, λοιμώξεις, πόνος, κλπ)

Είναι σημαντικό να καθοριστεί η συχνότητα και η χρονική καταλληλότητα των σεξουαλικών επαφών σε σχέση με την ωορρηξία. (Δείτε σχετικό άρθρο Υπολογισμός Γόνιμων Ημερών.)

diereunisi gonimotitas exetaseis gia zeugari 2

Οι αρχικές εξετάσεις που γίνονται στην γυναίκα και αφορούν τον έλεγχο - διερεύνηση γονιμότητας είναι οι ακόλουθες :

 1. Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών το οποίο είναι απαραίτητο διότι προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας και επιπλέον αποκαλύπτει το «αποθεματικό των ωοθηκών» με την καταμέτρηση των ωοθυλακίων που έχει κάθε ωοθήκη (antral follicle count, AFC).
 2. Ορμονικό έλεγχο 2η με 4η ημέρα του κύκλου για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών FSH, LH, TSH, οιστραδιόλη, προγεστερόνη και προλακτίνη
 3. Σαλπιγγογραφία η οποία συνίσταται κυρίως για τον έλεγχο των σαλπίγγων. Είναι μία ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπιγγων έπειτα από χρήση ειδικού σκιαστικού υγρού. Μικρή ποσότητα του υγρού αυτού περνάει μέσα από τον κόλπο και καταλήγει στη μήτρα, αποκαλύπτοντας τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στις σάλπιγγες. Επίσης, με την εξέταση αυτή ο γυναικολόγος ελέγχει το σχήμα και την κατάσταση της μητρικής κοιλότητας, πληροφορίες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες κυρίως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.
 4. Συνεχίζουμε τον εργαστηριακό έλεγχο της γυναίκας με λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση εφόσον βρούμε τα ανάλογα ευρήματα στον υπέρηχο και στην σαλπιγγογραφία.

Οι αρχικές εξετάσεις που γίνονται στον άνδρα και αφορούν τον έλεγχο - διερεύνηση γονιμότητας είναι οι ακόλουθες :

 • Σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος (όγκο, οξύτητα, συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία). Σε περίπτωση που η πρώτη ανάλυση του σπέρματος είναι μη φυσιολογική τότε η εξέταση επαναλαμβάνεται μετά 70 ημέρες που αλλάζει η σπερματογένεση καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η ανδρική υπογονιμότητα. Καθώς τα φυσιολογικά κριτήρια του σπερμοδιαγράμματος εκφράζονται σε σχετικές τιμές (συγκέντρωση και ποσοστό), η οριστική διάγνωση ορίζεται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο ή Βιολόγο.
 • Καλλιέργεια Σπέρματος προς έλεγχο ύπαρξης αερόβιων – αναερόβιων μικροβίων, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, ουρεοπλάσματος, Neisser, κόκκων, μυκήτων κλπ
 • Υπέρηχο όρχεων
 • Καρυότυπο

Σημαντική σημείωση: Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αξιολογηθούν με ακρίβεια μόνο από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο.

Στέλιος Παπαδόπουλος ΜD, DFFP, BSCCP
Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος
Ειδικευθείς στην Μεγ. Βρετανία - Ειδικευμένος στην Εξωσωματική & Λαπαρροσκοπική χειρουργική - Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής ΜΗΤΕΡΑ

papadopoulos stilianos

Βιογραφικό ιατρού:

Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών , ενώ έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί Μαιευτική- Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία επί 7 χρόνια και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γλασκώβης, του Μπρίστολ, του Μαντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Από το Ιούλιο 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006 διετέλεσε επιμελητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Trafford General Hospital, St. Mary’s Hospital (Manchester) και στο Liverpool Women’s Hospital, στο οποίο μάλιστα μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ιατρική, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, την Ανδρολογία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Κατέχει Δίπλωμα Γονιμότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (DFFP), καθώς και Δίπλωμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επίσης, είναι κάτοχος της άδειας Υπερήχων στη Μαιευτική–Γυναικολογία. Μέλος της ESHRE (European Society of Human Reproduction & Embryology) από το 2005 και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛΕΙΥΑ).
Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο ως ομιλητής όσο και ως διοργανωτής.

Διατηρεί Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.steliospapadopoulos.gr

DPG Network
Δείτε επίσης