Αιμορραγία στην ωορρηξία: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

  • Αιμορραγία ωορρηξίας - Αίτια
  • Συμπτώματα ωορρηξίας
  • Πόνος ωορρηξίας
Αιμορραγία στην ωορρηξία: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η αιμορραγία ωορρηξίας είναι μία μικρή αιμορραγία η οποία συμβαίνει περίπου μία φορά την μήνα όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες. Κανονικά διαρκεί από μία μέχρι δύο ημέρες και συνήθως παρατηρείται μεταξύ της 11ης και της 21ης ημέρας μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Το αίμα έχει ελαφρώς μία ροζ απόχρωση καθώς αναμειγνύεται και με άλλα κολπικά υγρά.

Αιμορραγία ωορρηξίας - Αίτια

Τα πιο συνήθη αίτια είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν τις μέρες της ωορρηξίας. Περίπου το 5% των γυναικών έχουν αιμορραγία κατά την ωορρηξία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας για να αποκλειστούν άλλα ενδεχόμενα προβλήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αιμορραγία ωορρηξίας μπερδεύεται με την αιμορραγία εμφύτευσης του ωαρίου στη μήτρα, το οποίο είναι και ένα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα ωορρηξίας

Η κάθε γυναίκα βιώνει την ωορρηξία διαφορετικά. Κάποιες καταλαβαίνουν ότι διανύουν τις γόνιμες μέρες τους λόγω πόνων στην κοιλιά ή αιμορραγίας, ενώ άλλες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και παρακολουθούν τον κύκλο τους μέσω applications.

Ένας ακόμα τρόπος είναι μετρώντας την θερμοκρασία σώματος, καθώς κατά την ωορρηξία η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Επίσης, στην ωορρηξία σε πολλές γυναίκες παρατηρείται έκκριση κολπικών υγρών και είναι μία ακόμα ένδειξη ότι διανύουν τις γόνιμες ημέρες τους.

ponos ooriksias 1

Πόνος ωορρηξίας

Ο πόνος ωορρηξίας ονομάζεται και Mittelschmertz, μία γερμανική λέξη η οποία σημαίνει «μέσος πόνος» και αντιστοιχεί στον ελληνικό όρο «μεσοκυκλικό άλγος». Οι γυναίκες που τον βιώνουν τον περιγράφουν ως έναν οξύ, μειωμένης έντασης πόνο στη μία πλευρά χαμηλά στην κοιλιά ανάλογα με το ποια είναι η ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο στο συγκεκριμένο κύκλο ή στο κέντρο. Μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και μέρες και είναι πιο ήπιος από αυτόν της περιόδου.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved