Γονιμότητα: Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Κάνε αυτά τα πέντε πράγματα

Τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου;

Γονιμότητα: Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Κάνε αυτά τα πέντε πράγματα
unsplash.com / Meritt Thomas

Η σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζει τη γονιμότητα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να συλλάβεις; Η καθηγήτρια Greeta Nargund, ιατρική διευθύντρια στο CREATE Fertility, συμβουλεύει.

Μάθε για τον μήνα σου

«Μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό, όμως μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσες γυναίκες δεν έχουν την ακριβώς εικόνα του πώς λειτουργεί ο κύκλος» αναφέρει η καθηγήτρια Nargund. «Οι γυναίκες έχουν ένα μικρό διάστημα για σύλληψη τις μέρες τις ωορρηξίας, όταν οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται. Προκειμένου να προβλέψετε ακριβώς πότε είστε περισσότερο γόνιμες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο app ή να αγοράσετε ένα τεστ ωορρηξίας από το φαρμακείο».

Παρακολούθησε το σωματικό σου βάρος

Όχι δεν χρειάζεται να χάσεις κιλά ή να γίνεις θαμώνας του γυμναστηρίου για να αυξήσεις τις πιθανότητες της σύλληψής σου. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το σωματικό βάρος είναι παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα.

«Επικεντρωθείτε στο φυσιολογικό βάρος σύλληψης, δηλαδή όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μεταξύ 19 και 25 και αυξήστε τις πιθανότητες σύλληψής σας. Οι σημαντικές αποκλίσεις μπορεί να κάνει τις περιόδους σας μη σταθερές ή και να τις σταματήσει εντελώς, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και τη γονιμότητά σας. Σύμφωνα με έρευνα του America Society of Reproductive Medicine, η παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με την υπογονιμότητα και αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης.» αναφέρει η ειδικός.

Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή

Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά σου. «Το κλειδί είναι ισορροπία» αναφέρει η καθηγήτρια Nargund. «Αποφύγετε τη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εντάξτε στη διατροφή σας καθημερινά πληθώρα λαχανικών, φρούτων και τροφών ολικής άλεσης και πλούσια σε ασβέστιο και φολικό οξύ.»

Η ειδικός επίσης προτείνει την κατανάλωση ψαριού δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οποίο είναι επίσης ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη γονιμότητα.

gonimotita kai diatrofi

Κάνε ένα check up

Εφόσον αποφασίσατε με τον σύντροφό σου να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, καλό είναι να κάνετε και οι δύο ένα ολικό check up για να δείτε σε τι κατάσταση είναι ο οργανισμός σας και μήπως τυχόν έχετε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα σας.

Χαλάρωσε

Είναι σημαντικό να φροντίσεις και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. «Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρεξης για ερωτική επαφή» αναφέρει η καθηγήτρια.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved