Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Υπογονιμότητα είναι...

Τι είναι η υπογονιμότητα; Να τι λέει μια γυναίκα που τη βιώνει.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Υπογονιμότητα είναι...

Μια γυναίκα 36 ετών αποφάσισε να μιλήσει για το δικό της ταξίδι μέσα στην υπογονιμότητα. Όπως η ίδια ανέφερε σε εμάς δεν περίμενε ότι το να γίνει μητέρα θα ήταν δύσκολο. Πίστευε ότι άνηκε σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που μπορούν να συλλάβουν από την πρώτη στιγμή ένα παιδί.

Δεν άφησε τον χρόνο να περάσει. Από τα 29 της προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της μωρό. Εκείνο που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

Ωστόσο δεν πήγαν όλα τα πράγματα όπως εκείνη ήθελε. Τώρα, 7 χρόνια μετά παλεύει ακόμη με την υπογονιμότητα. Εξετάσεις, χάπια, ενδομητρίωση, κύστες, μπλε κοιλιά από τις ενέσεις, παραπανίσια κιλά, πρηξίματα, είναι μόνο μερικά από όλα εκείνα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Η ίδια έγραψε τι σημαίνει υπογονιμότητα με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Το όνομά της δεν θέλει να αναφερθεί. Όχι από ντροπή. Απλά γιατί πολλές γυναίκες θα μπορούσαν να υπογράψουν με το δικό τους όνομα αυτά που γράφει εκείνη.

"Υπογονιμότητα είναι...

Υπογονιμότητα είναι να έχεις ένα όνειρο ότι είσαι έγκυος και να ξυπνάς καταρρακωμένη και στεναχωρημένη.

Χθες βράδυ είδα ένα όνειρο. Ότι το δικό μου όνειρο πραγματοποιήθηκε. Εγώ και ο σύζυγός μου γυρνούσαμε από τη δουλειά και αισθάνθηκα αναγούλα. Περίεργο. Ποτέ δεν ζαλίζομαι μέσα στο αυτοκίνητο. Αποφάσισα να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης. Η ροζ γραμμή μαρτυρούσε αυτό που πάντα ονειρευόμουν. Ένα μωρό. Επιτέλους, ένα μωρό. Μετά από 7 εξωσωματικές, θα αποκτούσα το δικό μου παιδί φυσιολογικά. Ο σύντροφός μου με χαμογέλασε, δάκρυσε και με πήρε αγκαλιά. Μετά προσευχηθήκαμε και οι δυο μαζί. Η εικόνα έπειτα άλλαξε. Βρέθηκα να έχω μια μεγάλη κοιλιά που χάιδευα και που ένιωθα τις κλωτσιές του μωρού. Ξαφνικά... ξύπνησα.

Ξύπνησα και χάιδευα την άδεια μου ξεφούσκωτη κοιλιά. Έκατσα εκεί μερικά λεπτά, κοιτώντας το άδειο ταβάνι προσπαθώντας να μην κλάψω. Ξέροντας ότι αυτό το όνειρο δεν θα μπορούσε να συμβεί έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα σε εμένα. Ποτέ δεν θα εκπλήξω τον άνδρα μου με μια εγκυμοσύνη. Ποτέ δεν θα μείνω έγκυος τυχαία, ξαφνικά, χωρίς τις επώδυνες ενέσεις, χωρίς τα χάπια και τις ατελείωτες εξετάσεις.

Είναι περίεργα όλα εκείνα που ονειρεύεσαι και που ζηλεύεις όταν βαδίζεις στο μονοπάτι της υπογονιμότητας. Ένα παιδί μοιάζει τόσο εύκολο για κάποιους... για κάποιους άλλους όμως, είναι δύσκολο.

Αλλά έχω και εκείνη τη φωνή μέσα στο μυαλό μου που φωνάζει "ίσως...". Οπότε τι έκανα; Σηκώθηκα από το κρεβάτι, πήρα ένα τεστ εγκυμοσύνης από το ντουλάπι και το έκανα. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί, αλλά το έκανα. Η απογοήτευση γέμισε τα σωθικά μου. Άρχισα να κλαίω για ακόμη μια φορά στο μπάνιο μόνη μου. Κοιτάζοντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη.

Ποτέ δεν θα καταλάβω το γιατί. Πραγματικά. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί πρέπει να το περνάω αυτό.

Όλες όσες ζείτε ό,τι ζω και περιμένετε και ελπίζετε και υπομένετε και προσεύχεστε, θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες. Δεν είστε ΟΙ ΜΟΝΕΣ. Μακάρι να μπορούσα να αγκαλιάσω όλες εσάς.

Τι είναι υπογονιμότητα λοιπόν; Μπορείτε να συμπληρώσετε εσείς την πρόταση έτσι όπως σας εκφράζει.

Εγώ το έκανα!"

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved