Υπογονιμότητα: Τα πιο συχνά ύποπτα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Ποια είναι τα σημάδια υπογονιμότητας που δεν πρέπει να αγνοήσει ένα ζευγάρι.

Υπογονιμότητα: Τα πιο συχνά ύποπτα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης.

ipogonimotita1

Συχνότητα της υπογονιμότητας

'Οπως προκύπτει από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., περίπου το 10-12% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 80-90 εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια, στα οποία προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια νέα ζευγάρια ετησίως, με τάση για αύξηση.

Σημειωτέον ότι ο καρκίνος προσβάλλει περίπου 6 εκατομμύρια άτομα ετησίως και η ελονοσία περίπου 100 εκατομμύρια: επομένως, η υπογονιμότητα, χωρίς να αποτελεί μείζονα διαταραχή της υγείας, δεν είναι διόλου αμελητέα, σε παγκόσμια κλίμακα.Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες της υπογονιμότητας, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά.

Είναι σύνηθες για τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στειρότητα ενώ πολλές φορές δεν παρατηρούνται συμπτώματα.Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται σε ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία, να ζητήσουν τη συμβουλή γιατρού.Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία.

ypogonimotita

Σημάδια – συμπτώματα υπογονιμότητας στις γυναίκες

Ασταθής κύκλος

Ο μέσος κύκλος της γυναίκας είναι 28 ημέρες. Όταν η περίοδος δεν είναι σταθερή για αρκετούς μήνες, αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα ορμονών ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στη στειρότητα.

Επώδυνη περίοδος

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κράμπες κατά την περίοδο. Αν αισθάνεται κι άλλους πόνους μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

Διακοπή περιόδου

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να έχουν ένα μήνα διακοπή περιόδου. Παράγοντες όπως το άγχος ή η έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή εξαφάνιση της περιόδου. Ωστόσο, αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά ή για δύο συνεχόμενους μήνες θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές θα μπορούσαν να υποδείξουν πιθανά προβλήματα γονιμότητας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα:

  • προβλήματα ακμής
  • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • ανάπτυξη τριχοφυϊας στο πρόσωπο
  • πτώση μαλλιών
  • αύξηση βάρους

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ορισμένες γυναίκες έχουν βιώσει οδυνηρό σεξ σε όλη τους τη ζωή, οπότε έχουν πειστεί ότι είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να σχετίζεται με προβλήματα ορμονών, με ενδομητρίωση ή με άλλες υποκείμενες καταστάσεις που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στη στειρότητα.

adriki ipogonimotita

Συχνά συμπτώματα υπογονιμότητας στους άνδρες

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Η γονιμότητα ενός άνδρα συνδέεται με την ορμονική ισοροπία. Η μειωμένη διάθεση για σεξ χωρίς προφανείς λόγους, θα μπορούσε να υποδηλώνει προβλήματα γονιμότητας.

Πόνος στους όρχεις ή πρήξιμο

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στειρότητα.

Προβλήματα στη διατήρηση της στύσης

Η ικανότητα ενός άνδρα να διατηρεί τη στύση συνδέεται συχνά με τα επίπεδα ορμονών του. Ενδέχεται να προκύψουν μειωμένες ορμόνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα σύλληψης.

Αδυναμία εκσπερμάτωσης

Ομοίως, η αδυναμία εκσπερμάτωσης είναι ένα σημάδι ότι ίσως είναι καιρός να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Μικροί, σταθεροί όρχεις

Η υγεία των όρχεων είναι υψίστης σημασίας για την ανδρική γονιμότητα. Μικροί ή σταθεροί όρχεις θα μπορούσαν να υποδείξουν πιθανά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν από ιατρό.

Πηγές: healthline.com, moh.gov.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved