Ινομυώματα: Προκαλούν προβλήματα γονιμότητας; Πώς αντιμετωπίζονται;

Ινομυώματα: Προκαλούν προβλήματα γονιμότητας; Πώς αντιμετωπίζονται;

Προκαλούν τα ινομυώματα προβλήματα γονιμότητας και πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή;

Ινομυώματα: Προκαλούν προβλήματα γονιμότητας; Πώς αντιμετωπίζονται;

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, οι οποίοι προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμά της. Η αύξηση του μεγέθους των μορφωμάτων αυτών εξαρτάται από την έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες.

Σπανίως εμφανίζονται ινομυώματα πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή την εμμηναρχή, ενώ κατά κανόνα μετά από την εμμηνόπαυση το μέγεθος των ινομυωμάτων παρουσιάζει μείωση.

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2012 εκτιμάται, πως το ποσοστό των γυναικών με ινομυώματα κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 12%. Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει μελέτη του 2003, οι συντάκτες της οποίας κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ενδεχομένως το ποσοστό των γυναικών με ινομυώματα να αγγίζει ακόμα και το 80%, αν ανήκουν στη μαύρη φυλή ή το 70% των γυναικών, που ανήκουν στη λευκή φυλή!

inomiomata provlimata gonimotitas 1

Τι ορίζουμε ως υπογονιμότητα;

Καταρχήν, η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ζεύγους και όχι ως πρόβλημα ατόμου. Υπογόνιμο τύποις θεωρείται ένα ζευγάρι, όταν αδυνατεί να συλλάβει μετά από προσπάθειες ενός έτους. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου συνήθως συστήνουμε έναρξη της διερεύνησης με τις βασικές εξετάσεις γονιμότητας.

Πάντως, η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίστοιχα μειώνεται και η αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση). Επομένως, ανάλογα και με την ηλικία της γυναίκας, ενδεχομένως να γίνει σύσταση για έναρξη της διερεύνησης και πριν την πάροδο έτους χωρίς επίτευξη κύησης.

Μέσω ποιων μηχανισμών ενδέχεται τα ινομυώματα να προκαλέσουν υπογονιμότητα;

Διάφοροι τέτοιοι ενδεχόμενοι μηχανισμοί έχουν περιγραφεί, όπως αυτοί αναφέρονται σε μεγάλο εγχειρίδιο γυναικολογικής εγχειρητικής (Te Linde’s Operative Gynecology p 702):

  • τα ινομυώματα με τον όγκο τους παρεμποδίζουν τη μετάβαση των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο στις σάλπιγγες, όπου και λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση του ωαρίου
  • ινομυώματα πλησίον ή επί του τραχήλου προκαλούν συμπίεση του αυλού του (του εσωτερικού «σωλήνα» του δηλαδή) και παρεμποδίζεται τοιουτοτρόπως η κίνηση των σπερματοζωαρίων από τον κόλπο, όπου απελευθερώνονται μετά την εκσπερμάτωση προς την ενδομητρική κοιλότητα
  • ινομυώματα κοντά στο μητριαίο σαλπιγγικό στόμιο συμπιέζουν τη σάλπιγγα στο ενδοτοιχωματικό της τμήμα (δηλαδή στο τμήμα, όπου η σάλπιγγα ενώνεται με το κέρας της μήτρας) και κατά συνέπεια δυσχεραίνεται σημαντικά η διέλευση των σπερματοζωαρίων από εκεί
  • η ύπαρξη ινομυωμάτων παρεμποδίζει τις ήπιες συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες θεωρείται, πως υποβοηθούν την κίνηση των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες.
  • εξαιτίας των ινομυωμάτων προκαλούνται αλλαγές στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα και ονομάζεται ενδομήτριο, οπότε δυσχεραίνεται η εμφύτευση του εμβρύου σε αυτόν
  • η ύπαρξη ινομυωμάτων παρεμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος από και προς τη μήτρα

Τα ινομυώματα πρέπει λοιπόν πάντα να αφαιρούνται, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η γυναίκα προβλήματα γονιμότητας;

inomiomata provlimata gonimotitas 4

Η απάντηση είναι όχι «πάντα», αλλά η κάθε περίπτωση εκτιμάται εξατομικευμένα.

Έτσι λαμβάνεται υπόψη η θέση και το μέγεθος του ινομυώματος, αλλά και το βάθος εισχώρησής του στο τοίχωμα της μήτρας, ενώ λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της μήτρας, η οποία ενδέχεται να εμφανίζεται διογκωμένη εξαιτίας της συνύπαρξης περισσοτέρων ινομυωμάτων.

Πάντως, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ινομυώματα, που προβάλλουν εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων εντός της κοιλότητας αυτής μετά από την αφαίρεσή τους. Οι συμφύσεις αυτές είναι κατά βάσιν ταινίες λευκού ιστού, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του λεγομένου Συνδρόμου Asherman και ενίοτε αποτελούν και οι ίδιες αίτιο υπογονιμότητας.

Σε γενικές γραμμές η σύσταση για αφαίρεση μικρών κατά κύριο λόγο ινομυωμάτων γίνεται με περίσκεψη, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, οι οποίες φέρουν στη μήτρα τους τέτοια μορφώματα είναι σε θέση να συλλάβουν και να φέρουν σε πέρας κύηση χωρίς πρόβλημα.

Ακόμα και αν πρόκειται για γυναίκα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, ο εντοπισμός μικρών και ασυμπτωματικών ινομυωμάτων στη μήτρας της δεν αποτελεί κατά κανόνα ένδειξη για άμεση υποβολή της σε επέμβαση αφαίρεσής τους.

Εν πάσει περιπτώσει αυτής καθαυτής της επέμβασης αφαίρεσης των ινομυωμάτων είναι απαραίτητο να προηγηθεί η πλήρης διερεύνηση των αιτίων υπογονιμότητας με : υπερηχογράφημα κύκλου ωορρηξίας, ορμονικές εξετάσεις και υστεροσαλπιγγογραφία (ενίοτε και υστεροσκόπηση) για τη γυναίκα και σπερμοδιάγραμμα για τον άνδρα.

inomiomata provlimata gonimotitas 6

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του 1998, η οποία αφορούσε γυναίκες, που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μικρότερες, αν στη μήτρα τους εντοπίζονταν ινομυώματα. Οι συντάκτες της μελέτης αυτής μάλιστα θεώρησαν, πως ενδεχομένως να είναι χρήσιμο να γίνει σύσταση αφαίρεσης των ινομυωμάτων εν όψει εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με δεδομένο, πως τα ινομυώματα συχνά επανεμφανίζονται μετά την αφαίρεσή τους, κάποια γυναίκα ενδέχεται να αναρωτηθεί κατά πόσον αξίζει τον κόπο να τα αφαιρέσει στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης της γονιμότητάς της. Μελέτη του 1992 ήρθε να δώσει απάντηση στην αμφιβολία αυτή. Χάρη στα στοιχεία της κατεδείχθη, πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η επανεμφάνιση των μορφωμάτων αυτών καθυστερεί αρκετά, ώστε να δοθεί ο επιθυμητός χρόνος για σύλληψη.

Πόσο καιρό μετά από την επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων μπορεί μία γυναίκα να ξεκινήσει προσπάθειες για εγκυμοσύνη;

Μία γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει προσπάθειες για εγκυμοσύνη μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος διαρκείας μεταξύ των τριών και των έξι μηνών από τη χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Ενδεικτική βιβλιογραφία
Zimmermann A, Bernuit D, Gerlinger C, Schaefers M, Geppert K. Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: an international internet-based survey of 21,746 women. BMC Womens Health. 2012 Mar 26;12:6. doi: 10.1186/1472-6874-12-6. PMID: 22448610; PMCID: PMC3342149.
Baird DD, Dunson DB, Hill MC, Cousins D, Schectman JM. High cumulative incidence of uterine leiomyoma in black and white women: ultrasound evidence. Am J Obstet Gynecol. 2003 Jan;188(1):100-7. doi: 10.1067/mob.2003.99. PMID: 12548202.
Eldar-Geva T, Meagher S, Healy DL, MacLachlan V, Breheny S, Wood C. Effect of intramural, subserosal, and submucosal uterine fibroids on the outcome of assisted reproductive technology treatment. Fertil Steril. 1998 Oct;70(4):687-91. doi: 10.1016/s0015-0282(98)00265-9. PMID: 9797099.
Verkauf BS. Myomectomy for fertility enhancement and preservation. Fertil Steril. 1992 Jul;58(1):1-15. doi: 10.1016/s0015-0282(16)55128-0. PMID: 1623990.

Διαβάστε επίσης

Έχω ινομυώματα χωρίς κάποιο σύμπτωμα, πρέπει να χειρουργηθώ;

Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, γιατί εμφανίζονται, πώς αντιμετωπίζονται (vid)

Ινομυώματα μήτρας: Τα 8 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ινομυώματα: Μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο;

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
7 θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του μωρού σας

7 θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του μωρού σας

Δείτε ποια είναι και τι πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή του…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί λέμε «ναι» στη συνεπιμέλεια;

Γιατί λέμε «ναι» στη συνεπιμέλεια;

Λέγοντας «ναι» στη συνεπιμέλεια, λέμε «ναι» σε μία καλύτερη κοινωνία.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πώς τσίκνισε με την οικογένειά της - Δείτε φώτο

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πώς τσίκνισε με την οικογένειά της - Δείτε φώτο

Τήρησε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Mωράκια ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό και παίρνουν τις πιο αστείες πόζες

Mωράκια ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό και παίρνουν τις πιο αστείες πόζες

Απίθανες φωτογραφίες μωρών που αξίζει να δείτε.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους
Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»
Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο
Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»
Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού
Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης
Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»
Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)
Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο
Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος
Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης