Τέσσερις φυσικοί τρόποι για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου

Ποιος ο ρόλος της προγεστερόνης και τι μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης;

Τέσσερις φυσικοί τρόποι για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος, άλλα παρά τις εντατικές προσπάθειες, ακόμα δεν τα έχεις καταφέρει;

Οι ορμονικές διαταραχές είναι μία από τις πιο συνήθεις αιτίες για την υπογονιμότητα. Η πιο σημαντική ορμόνη στην φάση αυτή, είναι η προγεστερόνη, γνωστή και ως ορμόνη της εγκυμοσύνης. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μειώνουν και τις πιθανότητες σύλληψης.

Γιατί είναι σημαντική η προγεστερόνη για τη γονιμότητα;

Η προγεστερόνη είναι μια γυναικεία ορμόνη που ελέγχει την εμμηνόρροια και τη γονιμότητα. Παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην έναρξη και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται μετά την ωορρηξία και προετοιμάζει τη μήτρας για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Με τη σύλληψη, η ορμόνη ενεργοποιείται περαιτέρω και συμβάλλει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων για την παροχή θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση ωραρίου, το επίπεδο της προγεστερόνης μειώνεται και ξεκινά τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Τα αίτια των χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό μίας γυναίκας δεν είναι γνωστά, κάποιοι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι η ηλικία, η έντονη άσκηση, η απότομη αύξηση βάρους και το άγχος ενδέχεται να επηρεάζουν τη συγκεκριμένη ορμόνη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα της προγεστερόνης στον οργανισμό σου, με φυσικούς τρόπους. Ποιοι είναι αυτοί;

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική σε κάθε φάση της ζωής σου, πόσο μάλλον στην εγκυμοσύνη ή όταν σχεδιάζεις τον ερχομό ενός μωρού.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν θετικά στη γονιμότητα και είναι αυτές που θα εφοδιάσουν τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη σύλληψη αλλά και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Τα συστατικά που φαίνεται ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι οι βιταμίνες C, Β6 και Ε, ο ψευδάργυρος, τα ωμέγα-3 λιπαρά και οι φυτικές ίνες.

Απόφυγε την έντονη άσκηση

Η έντονη άσκηση συνεπάγεται την παραγωγή περισσότερης κορτιζόλης από ότι προγεστερόνης. Το ιδανικό είναι να ακολουθήσεις ένα μέτριο πρόγραμμα γυμναστικής 30 με 60 λεπτών και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Προσοχή στο βάρος

Η απότομη αύξηση βάρους προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Πρόσεξε τη διατροφή σου και έλεγχε συχνά για τυχόν αυξομείωση του σωματικού σου βάρους.

Καταπολέμησε το άγχος

Το άγχος μειώνει τα επίπεδα προγεστερόνης, φρόντισε λοιπόν να κάνεις πράγματα που σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν στην καθημερινότητά σου.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved