Γνωρίστε την άγνωστη αρώνια-Η υπερτροφή με τις ευεργετικές ιδιότητες

Η αρώνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό ενώ στη χώρα μας τα τελευταία μόνο χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή.

Γνωρίστε την άγνωστη αρώνια-Η υπερτροφή με τις ευεργετικές ιδιότητες

Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τον “καρπό της νιότης”, καθώς αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Λέγεται, μάλιστα, ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από τη ραδιενέργεια. Ο καρπός της αρώνιας, νωπός ή αποξηραμένος, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο οργανισμό.

Η αρώνια είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με ξυλώδη ιστό ύψους 1-3 μέτρων που αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και έχει μικρές απαιτήσεις σαν καλλιέργεια. Ο καρπός είναι μικρός στρογγυλός, απαλός μαύρος στην αρχή και εντελώς μαύρος όταν ωριμάζει. Σε μερικές χώρες, όπως και στην Ελλάδα η ωρίμανση του καρπού επιτυγχάνεται νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής την έχουν εντάξει στην κατηγορία των superfoods και αυτό στρέφει αρκετούς να μάθουν για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις γειτονικές, βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούν τους καρπούς για να παρασκευάσουν μαρμελάδα ή γλυκά. Ο καρπός είναι πλούσιος σε πηκτίνη, τον φυσικό οξικό πολυσακχαρίτη που αφθονεί στα μήλα, τα κυδώνια και τα πορτοκάλια. Είναι πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.ά. Καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν γρίπη, ενισχύει τη μνήμη και ανακουφίζει από την βρογχίτιδα

Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή έχουν πολύ στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν χρωστικές τροφίμων.

Η αρώνια περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων αλλά και εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας κ.λπ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved