Μύθος ότι η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη για να συλλάβει

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά μετά τη σπερματέγχυση.

Μύθος ότι η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη για να συλλάβει

Μύθος είναι τελικά η θεωρία ότι, μετά το σεξ η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη και με τα πόδια ανασηκωμένα προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι επιστήμονες παρουσίασαν τα πορίσματά μιας πολυετούς έρευνας, η οποία τελικά ανατρέπει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες που μένουν ακίνητες αφότου οι άνδρες «ολοκληρώσουν», αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί σίγουρα έχουν ακούσει ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες αν η γυναίκα μείνει ακίνητη με τα πόδια ψηλά για λίγη ώρα μετά το σεξ. Η συμβουλή αυτή, όμως, δεν έχει επιστημονική βάση διότι μέχρι τώρα δεν είναι ποτέ μελετηθεί, όπως διευκρινίζει μία ειδικός από την Ολλανδία. Επιπλέον το πιθανότερο είναι πως δεν βοηθάει καθόλου, ακριβώς όπως δεν βοηθά η ακινησία των γυναικών που υποβάλλονται σε σπερματέγχυση.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 479 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση εξαιτίας ανεξήγητης ή ήπιας υπογονιμότητας του συντρόφου τους. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με εκείνες τις πρώτης ομάδας να μένουν για 15 λεπτά ξαπλωμένες μετά την σπερματέγχυση και εκείνες της δεύτερης να σηκώνονται αμέσως και να περπατούν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακινησία δεν αυξάνει καθόλου τις πιθανότητες σύλληψης. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση και ότι μπορούν να επιζήσουν για μερικές ημέρες στη μήτρα, επομένως τι νόημα θα είχε η ακινησία για 10 ή 15 λεπτά;», εξηγησε η υπεύθηνη της ερευνητικής ομάδας, η Ολλανδή επιστήμονας, καθηγήτρια Τζουκγε βαν Ρίσγουικ από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ

Σε ότι αφορά την ακινησία με τα πόδια ψηλά για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, η καθηγήτρια τόνισε ότι θα ήταν πρόωρο να γενικευθούν τα αποτελέσματα της μελέτης της, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνικές σύλληψης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved