Άφθες στο στόμα: Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε;

Αν ξαφνικά εμφανίσετε μία μικρή πληγή στο στόμα σας που σας δυσκολεύει να φάτε και σας πονάει, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για άφθα! Οι άφθες ταλαιπωρούν έναν στους δέκα Έλληνες , ενώ αρκετά συχνά ταλαιπωρούν μικρά παιδιά, που στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο, βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους!

Άφθες στο στόμα: Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε;

Η επαφή με ένα μικρόβιο, οι έντονες συγκινήσεις και το άγχος προκαλούν τη δημιουργία των αφθών στο στόμα μας και συνήθως μας ταλαιπωρούν για αρκετές μέρες. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν συμβεί αυτό;

• Ξεπλένετε τακτικά το στόμα σας με αλατόνερο
• Αποφύγετε τις όξινες τροφές μέχρι να επουλωθεί η πληγή. Τέτοιες τροφές θα σας προκαλέσουν τσούξιμο στο σημείο της άφθας και ίσως τις μεγαλώσουν
• Αλλάξτε οδοντόκρεμα. Δοκιμάστε κάποια χωρίς SLS (sodium lauryl aulphate)
• Κάντε πλύσεις με πιπερόριζα, χαμομήλι ή τσάι με μέλι
• Κρατήστε την άφθα στεγνή χωρίς να έρχεται σε επαφή με το σάλιο για 30 λεπτά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αν η άφθα είναι σε σημείο όπου αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, επιταχύνεται σημαντικά η θεραπεία της.
• Τοποθετείστε τριμμένο πάγο πάνω στην άφθα και αφήστε τον να λιώσει. Παρά την αρχική ενόχληση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για περίπου μισή ώρα.

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν καταπραΰνουν τον πόνο σας και η άφθα δεν υποχωρήσει σε μερικές ημέρες, καλό θα είναι προμηθευτείτε ένα ειδικό φάρμακο από το φαρμακείο ή να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved