Το «μυστικό της επιτυχίας» για τα LEGO τουβλάκια: Γιατί τα επιλέγουμε μαμάδες και παιδιά

LEGO τουβλάκια για ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού

Το «μυστικό της επιτυχίας» για τα LEGO τουβλάκια: Γιατί τα επιλέγουμε μαμάδες και παιδιά

Δύσκολα κάποιο παιχνίδι ενός συγκεκριμένου brand «αντέχει» στον χρόνο επί δεκαετίες. Την εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, ένα παιχνίδι του 1950 πιθανότατα θα φάνταζε απλοϊκό και παρωχημένο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τις μαμάδες. Κι όμως υπάρχουν παιχνίδια που η επιτυχία τους παραμένει αναλλοίωτη και διαχρονική, ακριβώς διότι καλύπτουν αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών: Δημιουργικότητα, καλλιέργεια φαντασίας, επινοητικότητα και βασικές λειτουργικές ικανότητες, όπως η λεπτή κινητικότητα.

Τα αγαπημένα LEGO® τουβλάκια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία παιχνιδιών και ο τρόπος που βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών, είναι που κάνει κι εμάς τις μαμάδες να ξεπερνάμε τα… «ατυχήματα» που συμβαίνουν όταν περπατάμε ξυπόλυτες και να τα επιλέγουμε ξανά και ξανά για τα παιδιά μας, σε κάθε φάση της ζωής τους.

LEGO τουβλάκια για ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού

Ας δούμε αρχικά γιατί τα παιδιά αγαπούν τα LEGO τουβλάκια και πάντα τα αναφέρουν όταν συζητάμε για παιχνίδια και δώρα. Πρωτίστως, διότι καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών, που ξεκινάει από το 1,5 έτος και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση – δεν είναι τυχαίο ότι και οι γονείς διασκεδάζουν «παίζοντας» με αυτά. Τα LEGO DUPLO®, όπως ονομάζεται η σειρά παιχνιδιών που απευθύνεται σε παιδιά έως και 5 ετών, περιλαμβάνουν πολύχρωμα, μεγαλύτερα τουβλάκια, με γράμματα και αριθμούς, ζωάκια, ανθρωπάκια και βασικά αντικείμενα, ώστε τα μικρότερα παιδιά να μυούνται στο δημιουργικό παιχνίδι κατασκευών με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Στην πρώτη τους επαφή, τα μικρότερα παιδιά ενθουσιάζονται με τα έντονα χρώματα και τις δεκάδες επιλογές και σύντομα, με τα τουβλάκια τους δημιουργούν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους. Εκεί συναντούν οχήματα, έπιπλα, φυτά και αντικείμενα που μπορούν να φτιάξουν τα ίδια και να μετατρέψουν για παράδειγμα σετ από τη νέα σειρά LEGO DUPLO Town σε ό,τι θέλει το μυαλουδάκι τους.

lego-3.jpg

Προχωρώντας ηλικιακά, τα LEGO τουβλάκια απευθύνονται στα παιδιά, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Τα τουβλάκια μικραίνουν σημαντικά και παράλληλα όμως διανθίζονται από ακόμα περισσότερες επιλογές παιχνιδιού για κάθε προτίμηση: Από τα LEGO Friends μέχρι τα LEGO Technic και τα LEGO City Great Vehicles ή τα LEGO Super Mario, που ξυπνούν και σε εμάς τις μαμάδες νοσταλγικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, η γκάμα είναι πραγματικά ατέλειωτη. Έτσι, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους… σύμπαν παιχνιδιού, να εξοικειωθούν με έννοιες όπως η κατασκευή εκ του μηδενός, να αναπτύξουν τη φαντασία τους από τα εναύσματα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν μέσα από τα LEGO σετ που τους αρέσουν. Επίσης, ακόμα ένα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι ότι μπορεί να απασχολήσει το ίδιο δημιουργικά αγόρια και κορίτσια, με την ίδια λογική, αυτή της δημιουργικής κατασκευής.

lego-2.jpg

Ακόμα και στην εφηβεία, τα LEGO τουβλάκια εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένη ασχολία των παιδιών, που ξεπερνώντας τους όρους του κλασικού παιχνιδιού, απασχολούνται δημιουργικά, προχωρώντας τη φαντασία τους και επεκτείνοντας τις προοπτικές τους. Απασχολούνται με κάτι «πραγματικό» που μπορεί να τους οδηγήσει πιο πέρα από την έλξη της οθόνης και την πολυπλοκότητα του Διαδικτύου, ανοίγοντάς τους ακόμα και ορίζοντες για τις σπουδές και τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Τα LEGO σετ και η ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά λοιπόν επιλέγουν LEGO τουβλάκια γιατί τους αρέσουν, πολύ απλά, όμως όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι παιχνίδια που επιλέγουμε κι εμείς οι μαμάδες για τα παιδιά μας, διότι βλέπουμε πώς επηρεάζονται θετικά σε μια σειρά από τομείς. Αρχικά, διότι μέσα από τα τουβλάκια μαθαίνουν να δημιουργούν. Κατασκευάζοντας, στην αρχή μπορεί και τίποτα συγκεκριμένο, απλώς τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο, έρχονται σε επαφή με μία δραστηριότητα που τα βοηθά να εξελιχθούν πνευματικά. Βλέπουμε δηλαδή, ακόμα και τα πιο μικρά παιδάκια να κάνουν μόνα τους απόπειρες να κατασκευάσουν «κάτι» με τα τουβλάκια τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν όμως και παράλληλα εξοικειώνονται με αυτής της μορφής το παιχνίδι, οι κατασκευές και η δημιουργία «ανεβαίνουν επίπεδο».

lego-1.jpg

Παράλληλα με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, που αναπτύσσονται μέσα από το παιχνίδι με τα LEGO τουβλάκια, αξίζει να σταθούμε και σε έναν τομέα, τον οποίο τείνουμε εμείς οι γονείς να «ξεχνάμε» όταν επιλέγουμε παιχνίδι για τα παιδιά. Πρόκειται για τη σωματική τους ανάπτυξη, τη φυσική ανάπτυξη, που στην παιδική ηλικία επιτυγχάνεται πρωτίστως μέσω του παιχνιδιού. Με τα τουβλάκια, λοιπόν, τα παιδιά αναπτύσσουν τόσο την πνευματική τους λειτουργία, όσο και τη σωματική, εξασκώντας τη μικροκινητικότητά τους. Τα χέρια τους και τα δάχτυλά τους εργάζονται με πολύ συγκεκριμένους ρυθμούς, καθώς κατασκευάζουν το έργο τους, κολλούν και ξεκολλούν τα τουβλάκια τους, δίνουν θέσεις στους χαρακτήρες τους, δημιουργούν το δικό τους «σκηνικό παιχνιδιού». Ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας, αυτή η ενασχόληση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε σημαντικές επόμενες αναγκαιότητες, όπως για παράδειγμα, το σωστό κράτημα του μολυβιού ή το δέσιμο των κορδονιών.

Φέτος Ξαναχτίζουμε τις Γιορτές με LEGO τουβλάκια

Με τα LEGO τουβλάκια τους, τα παιδιά μας ξαναχτίζουν τον κόσμο, δημιουργούν το δικό τους σύμπαν και απασχολούνται δημιουργικά, με τρόπο που συμβάλλει στη σφαιρική ανάπτυξή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved