Roald Dahl: Ο δημιουργός της «Ματίλντα» έχει τη δική του μέρα και υπάρχει λόγος

Η 13η Σεπτεμβρίου είναι η Ημέρα Roal Dahl.

Roald Dahl: Ο δημιουργός της «Ματίλντα» έχει τη δική του μέρα και υπάρχει λόγος

Λόγω της σημαντικής του παρακαταθήκης στην πεζογραφία και την ποίηση, η 13η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Roald Dahl. Η ημέρα αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία μιας και συμπίπτει με την ημερομηνία γενεθλίων του γνωστού συγγραφέα.

Ποιος είναι ο Roald Dahl

Ο Roald Dahl έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος παραμυθάς του 20ου αιώνα και όχι άδικα. Tα έργα του «Γκρέμλινς», «Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας» είναι γνωστά παγκοσμίως και έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και ως ταινίες.

Σήμερα οι πωλήσεις των βιβλίων του ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται ένας από τους συγγραφείς με τις περισσότερες πωλήσεις ανά τον κόσμο.

Roald_Dahl.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia.org

Roald Dahl: Η συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και τα πρώτα βιβλία

Ο Roald Dahl έχει νορβηγική καταγωγή και γεννήθηκε το 1916 στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Πέθανε το 1990 σε ηλικία 74 ετών στην Οξφόρδη και μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς.

Μετά την ενηλικίωσή του, συγγραφέας έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην Κένυα και αν και κατατάχτηκε στο πεζικό, επέλεξε να πολεμήσει στην αεροπορία και ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο για να εκπαιδευτεί.

Το 1941 υπηρετώντας τη R.A.F. (Royal Air Force) βρέθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, έλαβε μέρος στην Μάχη των Αθηνών και έναν μήνα αργότερα πήγε στην Κρήτη.

Η δεκαετία αυτή, παρά τις δύσκολες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η περίοδος που έγραψε τα πρώτα του βιβλία και ήταν μόνο το ξεκίνημα της μακρά του πορεία. Από τις παιδικές συγγραφικές του δημιουργίες οι πιο γνωστές είναι:

  • Γκρέμλινς (1943)
  • Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο (1961)
  • Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας (1964)
  • Tο μαγικό δάχτυλο (1966)
  • Οι μάγισσες (1983)
  • Ματίλντα (1988)

Φράσεις που ξεχώρισαν από τα βιβλία του

Τα παιδικά βιβλία του Roald Dahl έχουν ξεχωρίσει για τις ιδιαίτερες ιστορίες τους, τους εκκεντρικούς και καλοκάγαθους χαρακτήρες αλλά και τα μηνύματα που κρύβουν.

Παρακάτω μερικές αξιομνημόνευτες ατάκες που έχουμε διαβάσει σε κάποια από τα βιβλία του:

«Εμείς είμαστε αυτοί που φτιάχνουμε τη μουσική, εμείς είμαστε και οι δημιουργεί των ονείρων» (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας

«Εάν είσαι καλός, τότε και η ζωή σου είναι καλή» (Ματίλντα)

https://www.instagram.com/p/CBq5WbkH4Lx

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στον κόσμο μας για τα οποία δεν έχει αναρωτηθεί ακόμα» (Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο)

«Το να έχεις δύναμη είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το να αποφασίσεις τι θα κάνεις με αυτήν»

«Πρέπει να βιαστούμε! Έχουμε τόσο πολύ χρόνο και τόσο λίγα να κάνουμε! Όχι περίμενε, το ακριβώς αντίθετο» (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας)

«Κάπου μέσα μας όλοι μας έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο» (Ματίλντα)

«Ποτέ μην κάνετε κάτι μισό, κάντε το ολόκληρο» (Ματίλντα)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved