«Μάρτης»: Γιατί φοράμε το άσπρο – κόκκινο βραχιολάκι και πώς να το φτιάξετε (vid & pics)

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού, ειδικά από τα παιδιά, ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, ο λεγόμενος «Μάρτης» ή «Μαρτιά».

«Μάρτης»: Γιατί φοράμε το άσπρο – κόκκινο βραχιολάκι και πώς να το φτιάξετε (vid & pics)

Το έθιμο του «Μάρτη» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Οι γιαγιάδες – κυρίως- ή και οι μητέρες κάθε 1η του Μάρτη φοράνε το βραχιολάκι στα μικρά παιδιά για τα προστατεύσουν από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι». Το λευκό συμβολίζει την καθαρότητα και το κόκκινο χρώμα σημαίνει ζωή και πάθος. Σε μια άλλη ερμηνεία το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό.

Το βγάζουν στο τέλος του μήνα και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το κρεμάνε σε ένα οπωροφόρο δέντρο, έτσι ώστε το δέντρο να παραμείνει υγιές και να δώσει πολλούς καρπούς.

Δείτε στο video τρόπους για να φτιάξετε τον δικό σας «Μάρτη» και στην gallery ιδέες για να τον διακοσμήσετε.

Πηγή φωτογραφιών: Instagram hashtag #marchbracelets

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved