Χειροτεχνίες για παιδιά: Φτιάξτε μολυβοθήκη τιγράκι

Λατρεύουν τις τίγρεις τα παιδιά σας; Διακοσμήστε το γραφείο τους με το αγαπημένο τους άγριο ζώο!

Χειροτεχνίες για παιδιά: Φτιάξτε μολυβοθήκη τιγράκι

Η τίγρη (θηλ.) ή ο τίγρης (αρσ.) είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των αιλουριδών, της οποίας αποτελεί το βαρύτερο μέλος. Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Panthera tigris, απαντά αποκλειστικά στην ασιατική ήπειρο και διακρίνεται σε 9 υποείδη, από τα οποία τα 3 θεωρούνται εξαφανισμένα.

Η ιστορική τους κατανομή στο Μπανγκλαντές, τη Σιβηρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ινδία, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταξύ των οποίων και 3 νησιά της Ινδονησίας, έχει μειωθεί και εξακολουθεί να μειώνεται σημαντικά. Τα σωζόμενα υποείδη, αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά -άγριου πληθυσμού παρακάτω:


https://www.instagram.com/p/CPBbckCAL0v/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

  1. Τίγρη της Βεγγάλης
  2. Τίγρη της Ινδοκίνας
  3. Τίγρη της Μαλαισίας
  4. Τίγρη της Σουμάτρας
  5. Τίγρη της Σιβηρίας
  6. Τίγρη της Νότιας Κίνας
  7. Τίγρη του Μπαλί (εξαφανισμένο είδος)
  8. Τίγρη της Κασπίας (εξαφανισμένο είδος)
  9. Τίγρη της Ιάβας (εξαφανισμένο είδος)

Η τίγρη, ένα από τα λιγοστά ζώα της επονομαζομένης Χαρισματικής Μεγαπανίδας (Charismatic Megafauna), αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη στην υφήλιο, με το χαρακτηριστικό μοτίβο από κάθετες, σκούρες ραβδώσεις σε κοκκινοπορτοκαλί υπόστρωμα στην άνω επιφάνεια και, την πιο ανοικτόχρωμη κάτω επιφάνεια του σώματός της. Είναι το βαρύτερο και μακρύτερο από άποψη μήκους σώματος είδος «γάτας» (Felidae), φθάνοντας σε συνολικό -μαζί με την ουρά- μήκος μέχρι και 3,3 μέτρα και βάρος έως 306 κιλά. Έχει εξαιρετικά ευμεγέθεις κυνόδοντες, τους μακρύτερους από τα αιλουροειδή με ύψος μύλης 7,5 έως και 9 εκατοστά. Πρόκειται για εξαιρετικά εδαφικό και, σε γενικές γραμμές, μοναχικό ζώο, που συχνά απαιτεί μεγάλα σε έκταση ενδιαιτήματα για να υποστηριχθούν οι απαιτήσεις στη λεία του. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζει σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη, έχει προκαλέσει σημαντικές συγκρούσεις με τον άνθρωπο.

Οι τίγρεις, κάποτε, εξαπλώνονταν σε όλη την Ασία, από την Τουρκία στα δυτικά μέχρι την ανατολική ακτή της Ρωσίας, στα ανατολικά. Κατά τα τελευταία 100 χρόνια, όμως, έχουν απωλέσει το 93% της ιστορικής κατανομής τους και, έχουν εκριζωθεί από την Κ. και ΝΔ. Ασία, από τα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί, καθώς και από μεγάλες περιοχές της Α. και ΝΑ. Ασίας. Σήμερα εξαπλώνονται σε οικοσυστήματα που, ποικίλλουν από τη σιβηρική τάιγκα μέχρι τα ανοικτά λιβάδια και τους τροπικούς μαγκρόβιους βάλτους. Τα 6 υποείδη τίγρης που ζουν σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα (EN) από την IUCN.


https://www.instagram.com/p/COGJ96aAm20/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σημαντικότεροι λόγοι για την κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών της τίγρης είναι η λαθροθηρία (poaching) και η καταστροφή και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων της.

Αποτελεί, ίσως, το δημοφιλέστερο από τα μεγάλα θηλαστικά του κόσμου, με εξέχουσα θέση στην αρχαία μυθολογία και λαογραφία και συνεχή ιστορική παρουσία στη λογοτεχνία και σε όλες ανεξαιρέτως τις καλές τέχνες, αλλά και στον κινηματογράφο και τα σύγχρονα media. Οι τίγρεις εμφανίζονται σε πολλές σημαίες, σε οικόσημα και στη λαϊκή κουλτούρα σε πλείστες εκφάνσεις της. Είναι το εθνικό ζώο του Μπανγκλαντές (η τίγρη της Βεγγάλης), της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας (η μαλαισιανή τίγρη) και της Νότιας Κορέας.

Διάσημες τίγρεις που αναγνωρίζουν τα παιδιά


https://www.instagram.com/p/BvXAW-7HagZ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα παιδιά λατρεύουν αυτό το μεγάλο και εντυπωσιακό ζώο, άλλοτε μέσα από τους ρόλους του "κακού" και άλλοτε μέσα από τους ρόλους του "καλού". Οι πιο γνωστές τίγρεις που αναγνωρίζουν τα παιδιά μέσα από παιδικές σειρές και ταινίες που έχουν δει;

  • Ο τίγρης Ράτζα της Γιασμήν (Αλαντίν)
  • Ο τίγρης, Σηρ Χαν (Το βιβλίο της Ζούγκλας)
  • Ο Τίγρης (Γουίνι το αρκουδάκι)
  • Ο τίγρης της Βεγγάλης, Ρίτσαρντ Πάρκερ (Η ζωή του Πι)

Φτιάξτε τη δική σας τίγρη

xeirotexnia molivothiki tigraki 3

Αν τα παιδιά σας λατρεύουν τις τίγρεις δεν έχετε παρά να φτιάξετε μαζί τους τη δική τους τίγρη που θα διακοσμήσουν στο γραφείο τους. Μια υπέροχη μολυβοθήκη που θα βάλουν μέσα τα μολύβια, τις ξυλομπογιές ή τους μαρκαδόρους τους.

Τι θα χρειαστείτε:

  • πορτοκαλί χαρτόνι (με ραβδώσεις)
  • μαύρο χαρτόνι
  • άσπρο χαρτόνι
  • κόλλα
  • ψαλίδι
  • μολύβι
  • ένα παλιό τενεκεδάκι
  • χάρακα
  • μαρκαδόρο

Δείτε στη gallery που ακολουθεί βήμα-βήμα πώς θα τη φτιάξετε:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved