Τι προσφέρει ο χορός στα παιδιά - Η χορογράφος των θεατρικών επιτυχιών Άννα Αθανασιάδη εξηγεί

Αρχή της χρονιάς και οι γονείς οργανώνονται με προγράμματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, ψάχνουν τους κατάλληλους χώρους για απασχόληση και ιδανικούς δασκάλους, κατάλληλα καταρτισμένους, για να βρουν την πιο ενδιαφέρουσα και ποιοτική εξωσχολική δραστηριότητα.

Τι προσφέρει ο χορός στα παιδιά - Η χορογράφος των θεατρικών επιτυχιών Άννα Αθανασιάδη εξηγεί

Πολλοί επιλέγουν τον χορό μέσα στο δύσκολο για γονείς και παιδιά πρόγραμμα. Ίσως από συνήθεια ή από εύκολη λύση. Ποια είναι όμως τα ουσιαστικά εφόδια που αποκομίζει ένα παιδί ξεκινώντας κάποιο είδος χορού από μικρή ηλικία;

Ανέκαθεν μια κρυμμένη επιθυμία, του γονιού που δεν το τόλμησε ποτέ, του γιού που δεν άφησε ο μπαμπάς να δοκιμάσει, του εφήβου που δεν εξέφρασε αυτήν την ευαίσθητη πλευρά του, του συμμαθητή που ντράπηκε να το μοιραστεί. Πόσο τυχεροί όσοι ανακάλυψαν νωρίς κάτι που τους παρακινούσε να κινηθούν σε έναν ρυθμό, τα παιδιά που ο γονιός εντόπισε μια εσωτερική ανάγκη να εκφραστούν. Ακόμα κι αν η επιλογή του χορού ως δραστηριότητα γίνεται με βάση τα κοινωνικά πλέον στερεότυπα, ή για λόγους μόδας, ή με άγνοια του τι είναι τελικά χορός και πώς μπορεί να λειτουργήσει στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην εξέλιξη και ολοκλήρωση του χαρακτήρα του, στο τέλος το αποτέλεσμα, είναι ότι όποιος ασχολήθηκε, έστω και λίγο, είναι τελικά πολύ κερδισμένος..

Κατακλυσμός εικόνων και βίντεο βομβαρδίζουν πλέον την ζωή μας από αρκετά μικρή ηλικία, μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και πολλών άλλων μέσων. Η ενημέρωση δεν σταματά και η εξέλιξη των ειδών χορού ραγδαία. Τα παιδιά πλέον ξέρουν περισσότερα από τους γονείς και η μόδα ξεπερνάει την γνώση. Πάντα όμως η χαρά και η διασκέδαση, η ανάταση και η ευαισθητοποιήση, η σωστή τεχνική και ο σωστός δάσκαλος ωφείλουν να είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επιρρεάσουν μια απόφαση για την επιλογή εκμάθησης μιας τέχνης, στα παιδιά.

Μπαλέτο, σύγχρονος χορός, hip hop, Jazz μουσικοκινητική αγωγή, commercial, Latin.. Όπως και να ονομάζεται το μάθημα αποτελεί ένα από τα πλέον ομαδικά αλλά και βαθιά ατομικά "αθλήματα" της τέχνης. Το παιδί έχει στόχο ατομικό που επιτυγχάνεται ομαδικά. Το σώμα γυμνάζεται σύμφωνα με κανόνες για την εκάστοτε ηλικία. Το παιδί γνωρίζει τις σωματικές του δυνατότητες, αποκτά συντονισμό κινήσεων ( coordination ) που φαίνεται ακόμα και στις καθημερινές κινήσεις του ( περπάτημα, στάση σώματος, κ.α. ) και αποκτά συνείδηση του χώρου που καταλαμβάνει μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων. Οι μύες αποκτούν ελαστικότητα και σχηματίζονται καλύτερα, χαρίζοντας υγεία για τη μικρή ηλικία αλλά και για την ενήλικη ζωή.


https://www.instagram.com/p/ByYebxzo-4j/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο δάσκαλος, σημαντικός παράγοντας, προσφέρει αυτοπεποίθηση σε ένα πιο μαζεμένο ή κλειστό παιδί επιβραβεύοντας την προσπάθεια του. Του μαθαίνει να προσπαθεί και να αγαπάει το σώμα του και την εικόνα του και να σέβεται και να βοηθάει τους διπλανούς του. Ο μαθητής αποκτά κρίση του σωστού και του λάθους τρόπου εκγύμνασης και μπορεί να αξιολογήσει σιγά-σιγά την πρόοδό του αποκτώντας τρόπους να κρίνει όλους τους τομείς της ζωής του.

Η επίτευξη μιας δύσκολης ή περίτεχνης κίνησης ή ενός περίπλοκου συνδυασμού βημάτων ( χορογραφία ) χαρίζει την αίσθηση της επιτυχίας μέσα από μία διαδρομή Ακούω - Αντιλαμβάνομαι - Προσπαθώ - Καταφέρνω. Διαδρομή που βοηθάει το παιδί να βρίσκει τρόπους να λύνει τα προβλήματα του σε κάθε περίπτωση και κάθε ηλικία.

Η πειθαρχία που απαιτείται να έχει κανείς μέσα σε μία αίθουσα χορού πειθαρχεί υποσυνείδητα τον άνθρωπο στις σκέψεις, στις δράσεις, στους στόχους και στη ζωή του γενικότερα.

Σημαντικός και καθόλου εξαιρετέος λόγος που ένα παιδί πρέπει να έχει μέσα στην καθημερινότητα του τον χορό είναι η έκφραση των συναισθημάτων. Η διαφυγή. Η ανάγκη που έχει ένας άνθρωπος να ξεφύγει από τις σκέψεις κάθε ηλικίας και το παράθυρο να δρα και να σκέφτεται καλλιτεχνικά, δημιουργικά και απελευθερωτικά. Ένα παιδί βρίσκει "λόγια" χορεύοντας, ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του, ξεδίνει και δημιουργεί, βρίσκει διεξόδους που ίσως και στο σπίτι οι γονείς να μην αντιλαμβάνονται εύκολα την ανάγκη τους. Και σε συνδυασμό με τον δάσκαλο χτίζει τον δικό του κόσμο.

Η σχέση δασκάλου και μαθητή στα καλλιτεχνικά μαθήματα και ιδιαίτερα στον χορό είναι ένας δεσμός ισχυρός. Οι φιλίες που δημιουργούνται σε μία αίθουσα μένουν για πάντα. Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και χαρά, μαθαίνει να αγαπάει και να σέβεται κάνοντας χορό, χωρίς να μπερδεύει τους κανόνες που διέπουν ένα τέτοιου είδους μάθημα.

Τέλος ο χορός πρέπει να είναι διασκέδαση και όπως η ζωή μας αποδεικνύει μέσα στα χρόνια, οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας χαρά και παιχνίδι. Άρα η ενασχόληση με τον χορό είναι ένας τρόπος διαφυγής από σχολεία και υποχρεώσεις κάθε ηλικίας.

Μπορείτε να ρωτήσετε την Άννα για απορίες σας σχετικά με τον χορό και τα πλεονεκτήματα του στην παιδική ηλικία εδώ.

Άννα Αθανασιάδη
Χορογράφος - Καθηγήτρια χορού
Dance on Stage by Anna Athanasiadi

anna athanasiadi xorografos xoros

*Η Άννα Αθανασιάδη ίδρυσε την #DanceOnStage by Anna Athanassiadi το 2018 μετά από πολύχρονη πείρα διδασκαλίας σε παιδιά και ενηλίκους αλλά και πολλές χορογραφίες στο θέατρο και την τηλεόραση, μέσα από την ανάγκη της να υπάρχει ένας χώρος χορού θεάτρου και γυμναστικής που να αφορά μικρούς και μεγάλους Και προσπαθεί μαζί με τους καθηγητές που συνεργάζεται να μεταδώσει στους μαθητές της την αγάπη για έναν τρόπο ζωής που ανεξάρτητα από το εάν θα ακολουθήσει κανείς τον χώρο επαγγελματικά.Τουλάχιστον θα έχει γεμίσει βαλίτσες με εφόδια για τη ζωή του και πολλές όμορφες στιγμές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved