Χριστούγεννα στο σπίτι: Δημιουργικές ασχολίες για μαμάδες και μωρά

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο «σπιτική» γιορτή από όλες!

Χριστούγεννα στο σπίτι: Δημιουργικές ασχολίες για μαμάδες και μωρά

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα φωτισμένα λαμπιόνια του και τα πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα στολίδια του μάς καλεί να καθίσουμε κοντά του και να απολαύσουμε με την οικογένειά μας δημιουργικό χρόνο που μας φέρνει πιο κοντά. Ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχει ένα μωράκι, που συγκεντρώνει όλο μας το ενδιαφέρον και τη φροντίδα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο για να δεθούμε ακόμα περισσότερο μαζί του, κάνοντας μαζί διάφορες δημιουργικές ασχολίες – ακόμα και όταν πρόκειται για τα πρώτα μας Χριστούγεννα μαζί με το μωρό μας!

Συχνά μπορεί να θεωρούμε ότι τα πολύ μικρά μωράκια «δεν καταλαβαίνουν», «δεν μπορούν να συμμετέχουν», «δεν θυμούνται». Και πράγματι, τα μωράκια κάτω του ενός έτους, με τα οποία φέτος οι μανούλες θα περάσουν τα πρώτα τους Χριστούγεννα μαζί, δεν μπορούν να καταγράψουν συνειδητά όσα συμβαίνουν. Αυτό, όμως, που είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλες, είναι πως τα μωρά μας διαισθάνονται την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που κυριαρχεί, γεγονός μάλιστα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια τους την ανάπτυξη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη «θαυματουργή» επίδραση της μητρικής αγκαλιάς και του μητρικού φιλιού στα μωρά. Η πνευματική ανάπτυξή τους, άλλωστε, είναι εκείνη που έχει εξαιρετική σημασία κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του και είναι σημαντικό να δώσουμε την προσοχή που απαιτείται. Μπορούμε, λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα να περάσουμε μαζί με το μωρό μας χρόνο, κάνοντας διάφορες δημιουργικές ασχολίες που θα του μεταδώσουν το συναίσθημα, θα του μεταφέρουν την ηρεμία, τη χαλάρωση, την τρυφερότητα και την ασφάλεια που χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά.

xrisrougenna-sto-spiti-1.jpg

Πώς θα περάσουμε δημιουργικό, χριστουγεννιάτικο χρόνο με τα μωράκια μας

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές δημιουργικές ασχολίες με χριστουγεννιάτικο πνεύμα για να ζήσουμε μαζί με τα μωρά μας.

Φυσικά, οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς μπορούμε να προμηθευτούμε όλα τα υλικά για να φτιάξουμε μαζί με το μωράκι μας, τα πρώτα του στολίδια – στολίδια που θα έχει μαζί του και όταν μεγαλώσει! Ένας πολύ εύκολος, απλός αλλά και εξαιρετικά δημιουργικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να προμηθευτούμε τις κατάλληλες διάφανες μπάλες που «ανοίγουν» στη μέση, ώστε να τις «γεμίσουμε» με ό,τι αρέσει σ’ εμάς και ό,τι έχουμε καταλάβει ότι προτιμά το μωράκι μας – για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα, τα παπάκια ή ό,τι άλλο μπορέσουμε να σκεφτούμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε για το παιδάκι μας πραγματικά ξεχωριστές αναμνήσεις που θα έχει μαζί του για πάντα! Μία ιδέα είναι, για παράδειγμα, να γεμίσουμε τις μπάλες με γκλίτερ και χρυσόσκονη και μέσα να τοποθετήσουμε την πρώτη φωτογραφία του μωρού μας, από το μαιευτήριο ακόμα, δημιουργώντας ένα πραγματικά πολύ ξεχωριστό στολίδι για το δέντρο μας!

xristougenna-sto-spiti-3.jpg

Μία ακόμα χριστουγεννιάτικη δημιουργική ασχολία που θα ευχαριστηθεί το μωράκι μας, είναι να δημιουργήσουμε μόνες μας τον στολισμό για την εξώπορτα αλλά και τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού: Μπορούμε, χρησιμοποιώντας ειδικό χριστουγεννιάτικο ύφασμα, να «ντύσουμε» την πόρτα σαν δώρο, στολίζοντάς την και με έναν μεγάλο φιόγκο, ο οποίος σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον του μωρού μας! Μπορούμε επίσης, χρησιμοποιώντας χαρτόνια και μαρκαδόρους, να στολίσουμε τις πόρτες μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να μοιάζουν με χιονάνθρωπο, με τον αγαπημένο τάρανδο του Άγιου Βασίλη, τον Ρούντολφ με την κόκκινη μυτούλα ή ακόμα και με τον ίδιο τον αγαπημένο άγιο των παιδιών! Να είστε σίγουρες πως τα μωράκια, όσο μικρούλια και να είναι, θα εκτιμήσουν αυτή τη χαρούμενη αλλαγή στο σπίτι τους, τον χώρο που αισθάνονται τόσο οικείο.

xristougenna-sto-spiti-4.jpg.png

Πηγή: Pinterest

Αυτό που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ουσιαστικές, ξεχωριστές αναμνήσεις με το μωράκι μας είναι να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να απαντήσουμε στο απλό ερώτημα; Εμείς, τι θέλουμε να θυμόμαστε από τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό μας όταν μεγαλώσει; Μα τι άλλο από την ασφάλεια και την απαλότητα που δημιουργεί η μητρική αγκαλιά και η οποία δημιουργεί τον συναισθηματικό δεσμό με τα παιδιά μας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved