28η Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικά βίντεο και ταινίες για μικρά παιδιά

Προτάσεις ταινιών για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

28η Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικά βίντεο και ταινίες για μικρά παιδιά
Bigstock

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τη γιορτάζουμε «δυνατά». Στα σχολεία, στους δρόμους, παντού. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς για το βροντερό «ΟΧΙ» του Μεταξά και για τον σθεναρό τρόπο με τον οποίο αντισταθήκαμε σε Γερμανούς, Ιταλούς και λοιπούς.

Αντί να μείνετε μόνο στις περιγραφές, μπορείτε να δείτε εκπαιδευτικές ταινίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Οκτώβριο του 1940 στην Ελλάδα.

Ο Ντούτσε αφηγείται

Η μικρή αυτή ταινία τύπου "Μίκυ-Μάους" είναι η πρώτη του είδους της που γυρίσθηκε στην Ελλάδα από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη και βοηθά τα παιδιά να μάθουν για την 28η Οκτωβρίου και το «ΟΧΙ» του Μεταξά.

Σχολικό ντοκιμαντέρ για το έπος του '40

Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε από δύο δασκάλους, και απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο, και το Λύκειο. Έχει διάρκεια μισής ώρας (1ο και 2ο μέρος) και συνοδεύεται από αρχείο word όπου βρίσκονται γραμμένα τα λόγια της αφήγησης.

Το ξυπόλητο τάγμα

Το Ξυπόλητο τάγμα είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κλέφτρα των Βιβλίων

Ένα μικρό κορίτσι της Λίζελ Μέμινγκερ, που μεγαλώνει στη ναζιστική Γερμανία φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας χάσει την οικογένειά της. Το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως κλέφτρας. Τα βιβλία ήταν βέβαια δυσεύρετα εκείνη την εποχή και η οικογένεια της Λίζελ δεν μπορούσε να της τα αγοράσει, έτσι αυτή ξεκίνησε να κλέβει βιβλία προκειμένου να τα διαβάσει.

28η Οκτωβρίου 1940

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο από το anoixtosxoleio.weebly.com που δημιούργησε ο Σουδίας Ιωάννης.

28η Οκτωβρίου - Βίντεο για παιδιά νηπιαγωγείου

Μια version των γεγονότων ειδικά "σχεδιασμένη" για τους μαθητές του νηπιαγωγείου.

Ο Καραγκιόζης Γερμανοκρατούμενος και ο Τορπιλισμός της Έλλης

Ο μεγάλος και σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης, Θανάσης Σπυρόπουλος, ο τελευταίος της χρυσής γενιάς των παλαιοτέρων, μας παρουσιάζει το επετειακό έργο "Ο Καραγκιόζης Γερμανοκρατούμενος & ο τορπιλισμος της Έλλης" ...Ένα έργο με σκηνές τις οποίες έχει βιώσει ο ίδιος στον πόλεμο του 1940,στο χωριό του στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Το έργο αυτό γράφτηκε σε ηλικία 30 ετών, όταν έπαιζε στη μόνιμη σκηνή του στο Αγρίνιο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved