Εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών

Τι είδους δραστηριότητα μπορούν να κάνουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τα κρατούν μακριά από τις οθόνες. Bigstock

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μέρος της καθημερινότητας των παιδιών από μικρή ηλικία. Τα βοηθούν να εκτονωθούν, να κοινωνικοποιηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες αλλά και να εξελίξουν τα ταλέντα τους σε κάποιο μουσικό όργανο ή άθλημα.

Σύμφωνα με μελέτη τουΠανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Pediatrics, η ευημερία των παιδιών αυξάνεται όταν συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά μειώνεται όταν περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για 61.759 μαθητές σχολείων ηλικίας 4 έως 9 ετών, αξιολογώντας τον μέσο αριθμό εβδομαδιαίων συμμετοχών σε δραστηριότητες μετά το σχολείο (3-6 μ.μ.), με βάση παράγοντες όπως η ευημερία - ευτυχία, η λύπη, η ανησυχία, η δέσμευση, η επιμονή, η αισιοδοξία, η ρύθμιση των συναισθημάτων και η ικανοποίηση από τη ζωή.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση περίπου 4 ημέρες της σχολικής εβδομάδας και περνούσαν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περίπου 3 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Rosa Virgara, η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τα κρατούν μακριά από τις οθόνες.

ofeli-mpaletou-gia-ta-paidia.jpg

Διαλέγοντας την κατάλληλη εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί

Εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας

Η επιλογή μιας ή περισσότερων δραστηριοτήτων για το παιδί γίνεται συνήθως ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του.

Επίσης με γνώμονα το χαρακτήρα του παιδιού σας μπορείτε να επιλέξετε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα.

drastiriotites-gia-paidia-sxoleio.jpg

Προτάσεις για εξωσχολικές δραστηριότητες

  • Χορός
  • Εκμάθηση μουσικών οργάνων
  • Ξένες γλώσσες
  • Πολεμικές τέχνες (π.χ.Kick boxing)
  • Ποδόσφαιρο
  • Μπάσκετ
  • Πάλη
  • Κολύμβηση
  • Στίβος
  • Βόλεϊ
  • Τένις
  • Χορός ( κλασικός ή μοντέρνος)
  • Ενόργανη
  • Τοξοβολία
  • Ζωγραφική
  • Πινγκ- πονγκ
exosxolikes-drastiriotites.jpg

Δραστηριότητες εναλλακτικές

Ρομποτική

Η ρομποτική είναι μία αρκετά δημοφιλής δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στην αριθμητική, τη φυσική και τη μηχανική. Επιπλέον, μέσα από τα μαθήματα ρομποτικής, το παιδί μαθαίνει να δουλεύει ομαδικά και αναπτύσσει δεξιότητές του όπως την επίλυση προβλημάτων, τις επικοινωνιακές του δεξιότητες κ.α.

Σκάκι

Τα παιδιά ηλικία από πέντε ετών και άνω, είναι σε θέση να κατανοήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Το σκάκι σαν εξωσχολική δραστηριότητα εξασκεί τη μνήμη, μαθαίνει στο παιδί να σκέφτεται στρατηγικά και να συγκεντρώνεται.

Ιππασία

Η ιππασία είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία του παιδιού. Κάνοντας ιππασία το παιδί μαθαίνει να ισορροπεί, γίνεται πιο υπεύθυνο, εξωστρεφές και αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης μέσα από τη φροντίδα του αλόγου, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας.

Θέατρο

Μέσα από το θέατρο τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να εκφράζονται να δουλεύουν ομαδικά και αποκτούν αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία. Πλέον, η θεατρική αγωγή έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα μαθημάτων στο σχολείο, υπάρχουν όμως και πληθώρα εργαστηρίων που κάνουν θεατρικά μαθήματα σε ανήλικα.

Παραδοσιακοί χοροί

Ο χορός συνδυάζει την εκγύμναση του σώματος με τα οφέλη της μουσικής και είναι μία ιδανική δραστηριότητα για να αποφορτιστεί το παιδί μετά το σχολείο. Επιπλέον, κάνοντας παραδοσιακούς χορούς, το παιδί έρχεται σε επαφή με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved