Έξι δραστηριότητες που δεν ξέρατε ότι είναι τόσο καλές για τα παιδιά

  • Ενθάρρυνση ελεύθερου παιχνιδιού με απλά παιχνίδια
  • Χρόνος για παιχνίδι έξω από το σπίτι
  • Επιτρέψτε τα υγιεινά ρίσκα
  • Δώστε χρόνο και χώρο μακριά από τους ενήλικες
  • Συμπεριλάβετε τα παιδιά στην καθημερινότητά σας
  • Μη φοβάστε την βαρεμάρα
Έξι δραστηριότητες που δεν ξέρατε ότι είναι τόσο καλές για τα παιδιά

Τελικά, είναι πολύ πιο εύκολο να μεγαλώσει κανείς ανεξάρτητα, ευγενικά και χαρούμενα παιδιά. Μια μαμά δείχνει πώς έξι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτύξει γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Ενθάρρυνση ελεύθερου παιχνιδιού με απλά παιχνίδια

drastiriotites gia paidia 1

Μία από τις καλύτερες δραστηριότητες είναι το παιχνίδι που καθοδηγείται πλήρως από το παιδί. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στην ζωή τους. Το να δίνετε στα παιδιά χρόνο να παίξουν με φίλους, αδέρφια ή μόνα τους χωρίς καμία κατεύθυνση ή καθοδήγηση από ενήλικες είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους. Συχνά νιώθουμε ότι χρειάζεται να αλληλεπιδρούμε συνεχώς μαζί τους ή να διασκεδάζουμε, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σαν γονείς ότι οι δραστηριότητες που καθοδηγούνται εμάς τους ίδιους δεν είναι "ελεύθερο παιχνίδι". Αφήστε για λίγο λοιπόν για λίγο στην άκρη το Pinterest, βγάλτε μερικά κουτιά, τουβλάκια, τάπερ, κατσαρόλες και αφήστε το παιδί να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι και το δικό του σενάριο. Αφήστε το να σας κατευθύνει.

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι έξω από το σπίτι

drastiriotite sti fisi paidia

Η έξοδος έξω από το σπίτι είναι τόσο σημαντική για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η επαφή με τη φύση βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως την ακρόαση, την προσοχή, τη συναισθηματική ρύθμιση και τέλος την ικανότητα συνεργασίας. Το παιχνίδι στο χώμα, στη λάσπη, τη βροχή, το χιόνι, τους νερόλακκους και το γρασίδι παρέχει εκπληκτικές φυσικές αισθητηριακές εμπειρίες που συχνά λείπουν από τα παιδιά αυτές τις μέρες.

Κάντε πεζοπορία ή επισκεφθείτε ένα μεγάλο πάρκο με δέντρα και αφήστε για λίγο στην άκρη τις παιδικές χαρές. Αφήστε τα παιδιά να περπατήσουν ξυπόλητα όπου είναι ασφαλές και προτρέψτε το να ανακαλύψει τον φυσικό κόσμο που θα υπάρχει γύρω του.

Αφήστε το να πάρει μερικά ασφαλή ρίσκα

drastiriotites gia paidia 4

Τα ασφαλή ρίσκα, όταν είναι μικρά τα παιδιά, είναι εκείνα που θα τους επιτρέψουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον κίνδυνο όταν είναι μεγαλύτερα. Η έλλειψη ευκαιριών να πάρουν ένα ρίσκο, που εσείς φυσικά γνωρίζετε ότι δεν θα τραυματιστούν, μπορεί να οδηγήσει σε φόβο ή ακόμη και επιθετικότητα. Όταν μιλάμε για ρίσκα, φυσικά και δεν αναφερόμαστε σε δραστηριότητες που απειλούν τη ζωή τους. Αναφερόμαστε σε ασφαλή ρίσκα όπως μεγάλη ταχύτητα στο τρέξιμο ή το ποδήλατο, περιστροφή και πτώση, κύλιση από μικρούς λόφους και άλματα από ύψη, παραδείγματος χάρη από ένα πεζουλάκι στον δρόμο ή από τον καναπέ στην πoλυθρόνα. Τα παιδιά μέσα από αυτά τα μικρά και ασφαλή ρίσκα θα μάθουν να διαχειρίζονται τους φόβους τους.

Έτσι, όταν θέλετε να παρέμβετε και να πείτε στο παιδί σας «πρόσεχε», σκεφτείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω. Αφήστε τα να έχουν λίγη περισσότερη ελευθερία. Έτσι θα τα βοηθήσετε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και ψυχική και συναισθηματική δύναμη.

Δώστε χρόνο και χώρο μακριά από τους ενήλικες

drastiriotites gia paidia 6

Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο για να παίζουν ανεξάρτητα, χρειάζονται επίσης χώρο μακριά από τα μάτια των ενηλίκων. Μην βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με τα παιδιά που παίζουν. Αφήστε τα μόνα τους να παίξουν στο δωμάτιο όσο εσείς θα είστε στο σαλόνι. Δεν χρειάζεται να τα παρακολουθείτε.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είστε υπεύθυνοι για την ψυχαγωγία των παιδιών σας όλη την ημέρα. Είναι δουλειά τους να παίζουν. Εξασκηθείτε να τους λέτε "Πήγαινε να παίξεις!" και να είστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν στην πρόκληση.

Συμπεριλάβετε τα παιδιά στην καθημερινότητά σας

drastiriotites gia paidia 3

Οι πρακτικές δεξιότητες ζωής, γνωστές και ως αγγαρείες ή δουλειές του σπιτιού, κάθε άλλο παρά «αγγαρεία» δεν είναι για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι γεννημένοι βοηθοί. Θέλουν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και είναι πολύ σημαντικό να τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας και όλα όσα κάνουμε. Κάτι τέτοιο τους δίνει μια αίσθηση ευθύνης και την ευκαιρία να αισθάνονται ότι συνεισφέρουν στο νοικοκυριό.

Ξεκινήστε νωρίς, δίνοντας στο νήπιό σας μια πετσέτα για να σκουπίσει τα νερά από το πάτωμα, αφήστε το να βάλει τα ρούχα του στο πλυντήριο και να πατήσει το κουμπί ή αγοράστε μια μικρή ηλεκτρική σκούπα και αφήστε τα να σκουπίσουν μαζί σας.

Μη φοβάστε την βαρεμάρα

drastiriotites gia paidia 2

Αγκαλιάζοντας την βαρεμάρα, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να αναπτύξουν την ικανότητα να δημιουργούν τη δική τους διασκέδαση και να επινοούν δραστηριότητες με λιγότερη βοήθεια από εμάς. Μέσα από την πλήξη τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν τη δυσφορία. Οι βαρετές στιγμές δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να καταλάβουν τα πράγματα μόνα τους, να μάθουν τι τους φέρνει χαρά και τέλος βοηθά στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδυναμίας τους.

από την Alanna Gallo πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved