Τι προσφέρει το Kick Boxing στα παιδιά;

Παιδί και πολεμικές τέχνες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν kick boxing.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τι προσφέρει το Kick Boxing στα παιδιά;

Πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που επιλέγουν το kick boxing ως εξωσχολική δραστηριότητα. Ποια τα οφέλη όμως για το παιδί; Πώς το βοηθάει; Τα εκτονώνει; Μήπως γίνουν επιθετικά μέσα από μια πολεμική τέχνη; Σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η Φωτεινή Σταματοπούλου, πτυχιούχος προπονήτρια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing «Π.Ο.Κ» , την Παγκόσμια Ομοσπονδία «W.A.K.O», καθώς και από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας «Ε.Ο.Π».

1. Γιατί ένα παιδί να επιλέξει το kick boxing ως εξωσχολική δραστηριότητα;

Η επιλογή ενός αθλήματος για ένα παιδί είναι αρκετά δύσκολη κυρίως στις μικρότερες ηλικίες που το παιδί δεν έχει άποψη. Τις περισσότερες φορές επιλέγει ο γονιός βάση των δικών του προσωπικών βιωμάτων, την διευκόλυνση του (αποστάσεις κλπ) και όχι του τι είναι κατάλληλο για το δικό του παιδί έχοντας σαν αποτέλεσμα να κάνει πολλές φορές λάθος επιλογή.

Το Κickboxing είναι πλέον ένα δημοφιλές ατομικό άθλημα που ως βάση του έχει την θέσπιση στόχων με κεντρικό άξονα τις ατομικές δεξιότητες του παιδιού. Επίσης ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη, την επικοινωνία, την συνεργασία, τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία και την τόνωση τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος του παιδιού.

kick boxing paidia ofeli 5

2. Πόσο πολύ αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού;

Το σημαντικότερο στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι ο χαρακτήρας του. Μέσα από την ενασχόληση του παιδιού με ένα τόσο
δυναμικό και απαιτητικό άθλημα είναι απολύτως σίγουρο πως η αυτοπεποίθηση του θα αναπτυχθεί στα μέγιστα σε όλους τους τομείς ενασχόλησης του. Μέρος της προπονητικής μας διαδικασίας είναι η συνεχής ενθάρρυνση, παρότρυνση και επιβράβευση της προσπάθειας κάθε στιγμή, είτε μέσα από την προπόνηση ή μέσα από τις δραστηριότητες του αθλήματος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η εξεταστική διαδικασία (απονομές διπλωμάτων-ζώνες) που πάντα έχει επιτυχημένα αποτελέσματα λόγω της υψηλής αυτοπεποίθησης των παιδιών καθώς και η κατάκτηση μιας διάκρισης(μεταλλίου-κυπέλλου) αν πρόκειται για παιδί που έχει επιλέξει τον αγωνιστικό δρόμο.

3. Διδάσκει αυτο-πειθαρχία ή όχι;

Τα παιδιά και κυρίως τα μικρότερα σε ηλικία δυσκολεύονται συνήθως να μείνουν πιστά σε οτιδήποτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βαριούνται σχετικά εύκολα με
αποτέλεσμα να τα παρατάνε πολύ εύκολα, αλλάζουν συνέχεια άποψη και απογοητεύονται αν δεν καταφέρουν κάτι ή αν τους δυσκολεύει μια κατάσταση. Επειδή
το άθλημα μας έχει ως βασικό παρανομαστή την υπομονή, την επιμονή, την προσπάθεια και την αφοσίωση θέτοντας συνεχείς στόχους και επίτευξη αυτών τα παιδιά μπαίνουν σε ένα πλαίσιο προσπάθειας και δέσμευσης βλέποντας στο τέλος του δρόμου πάντα την υλοποίηση ενός στόχου. Αυτό ως διαδικασία υποσυνείδητα και συνειδητά, βοηθά στην αυτοπειθαρχία σε όλες τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις του παιδιού. Το παιδί πειθαρχεί ως προς την επίτευξη κάθε του στόχου.

4. Κάποιοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποια πολεμική τέχνη απλά και μόνο για να διαχειριστούν κάποια ζητήματα bullying. Σωστό ή λάθος;

Καταρχήν όταν μιλάμε για αυτοάμυνα, η πολεμική τέχνη, επ ουδενί δεν αναφερόμαστε σε πραγματική χρήση τεχνικής μάχης!! Επομένως είναι λάθος ως σκέψη να επιλέξει ο γονιός μια πολεμική τέχνη έτσι ώστε το παιδί να μάθει πώς να αντεπιτίθεται σε περίπτωση που δεχτεί σωματική η λεκτική βία. Μέσα από την προπονητική μας διαδικασία και για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω ο κύριος σκοπός είναι το παιδί να αισθάνεται ικανό, ανεξάρτητο, να πιστεύει στον εαυτό του και να στέκεται γερά μόνο του αντικρούοντας κάθε πράξη βίας προς το πρόσωπο του, τόσο με την αποφυγή της κατάστασης, όσο και με το να μιλήσει σε γονείς, δασκάλους, η φίλους. Ακριβώς όπως αναλύθηκε παραπάνω με την ενασχόληση του παιδιού με το kickboxing θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του με αποτέλεσμα να αντιδράσει με σωστό τρόπο και να μην είναι παθητικό. Επίσης όταν οι υποτιθέμενοι «ταραξίες» μάθουν ότι το παιδί ασχολείται με πολεμική τέχνη σίγουρα και αυτό μόνο ως πληροφορία θα βοηθήσει στο να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε κάποιο άλλο παιδί που είναι παθητικό με χαμηλή αυτοπεποίθηση και που ξέρουν ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του.

kick boxing paidia ofeli 4

5. Ισχύει ότι το kick boxing αυξάνει τη συγκέντρωση και τη οξυδέρκεια;

Αντίληψη, αυτοσυγκέντρωση, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα, τα τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά που καλλιεργούμε στο Kickboxing. Τι απαιτείται για την εκτέλεση μιας τεχνικής μας; Φυσικά όλα τα ανωτέρω για την τελειοποίηση ενός μόνου στόχου, π.χ. εκτέλεση μια τεχνικής με ακρίβεια, ισορροπία σωματική, εύρεση στόχου άρα ακρίβεια, ταχύτητα εκτέλεσης άρα και συγκέντρωση, όλα συντελούν στην καλλιέργεια αυτής της φιλοσοφίας δηλαδή πως πολλά στοιχεία μαζί πρέπει να ενωθούν για να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό αποτελεί και τον μελλοντικό παράγοντα του τρόπου σκέψης τους ως έφηβοι, ενήλικες κλπ.

6. Εκτονώνεται ένα παιδί μέσα από αυτό την πολεμική τέχνη;

Το Kickboxing ως μαχητικό άθλημα με υψηλές πνευματικές και σωματικές απαιτήσεις ανήκει σίγουρα στα αθλήματα που συμβάλλουν στην αποβολή της κακής ενέργειας και της τόνωσης - εκτόνωσης πνεύματος και σώματος. Τα εξαρτήματα/εξοπλισμοί προπόνησης που χρησιμοποιούμε παθητικά (σάκοι – στοχοι –ασπίδες-ομοιώματα στόχοι) βοηθούν στην εκτόνωση όλης της κακής ενέργειας μιας και τα χτυπήματα εκεί δυναμώνουν το σώμα και καθαρίζουν το πνεύμα.

7. Μήπως το kick boxing δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά;

Το παιδί μέσα από την εκπαιδευτική και προπονητική διαδικασία μαθαίνει το άθλημα με κανόνες και χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Μαθαίνει πώς να ασχολείται με σαφείς στόχους. Μαθαίνει την επιτυχία μέσα από την ατομική προσπάθεια και την επιβράβευση του αποτελέσματος. Μαζί βέβαια επιτυγχάνονται και η ενδυνάμωση του σώματος, η εκτόνωση όπως και η αυτοκυριαρχία λόγω της υψηλής του πλέον αυτοπεποίθησης και σαφώς η αυτοσυγκράτηση. Επομένως, με τον σωστό δάσκαλο και την κατάλληλα προσαρμοσμένη για το χαρακτήρα του διδασκαλία δέχεται καθοδήγηση ως προς την συνεχή ατομική του προσπάθεια και την αποβολή κάθε αρνητικής σκέψης και συμπεριφοράς. Μαθαίνει να λύνει προβλήματα όχι να τα δημιουργεί, και να είναι το ίδιο ένα σωστό πρότυπο για τους άλλους.

8. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε αγώνες για τους μικρούς αθλητές;

Όχι, και δυστυχώς με θλίβει το γεγονός πως ορισμένοι συνάδελφοι βλέπουν ως μονόδρομο την συμμετοχή όλων σε αγώνες. Αναγκάζουν ή επιλέγουν αθλητές να συμμετέχουν χωρίς να έχουν ούτε την ικανότητα/τεχνική κατάρτιση αλλά ούτε και να μπορούν σωματικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποστροφή/άρνηση των παιδιών για το άθλημα και εν τέλει κ την δυσφήμηση του. Δεν είναι υποχρεωτικό, δεν είναι μονόδρομος η συμμετοχή σε αγώνες. Το άθλημα μας είναι πολυδιάστατο και σίγουρα δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν τον δρόμο των αγώνων. Η συμμετοχή σε αγώνες είναι πρώτα επιλογή του αθλητή αλλά πάντα με την θετική γνώμη του προπονητή ο οποίος και θα κρίνει αν είναι κατάλληλος ή όχι για την συμμετοχή. Απαιτεί ώρες ατελείωτης προσπάθειας, κόπωσης, σωματικής και πνευματικής, μεγάλη υποστήριξη του έργου από την οικογένεια και πολλά άλλα ειδικότερα αν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό.

kick boxing paidia ofeli 3

9. Υπάρχουν ζώνες; Και αν ναι κάθε πότε δίνει εξετάσεις;

Στο Kickboxing υπάρχει βαθμολογική εξέταση (εξετάσεις ζωνών) με διδακτέα ύλη που ορίζεται από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing» ΠΟΚ. Η εξέταση πραγματοποιείται κατά την βούληση της κάθε Σχολής και του προπονητή ανάλογα πάντα με το επίπεδο των αθλητών. Ο Αθλητικός Σύλλογος πρέπει να απονείμει σε κάθε επίπεδο το αντίστοιχο επίσημο δίπλωμα προαγωγής στο επόμενο επίπεδο, καθώς και την επίσημη ζώνη, επικυρωμένα πάντα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία.

10. Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να αρχίσει kick boxing;

Συνίσταται για παιδιά άνω των 4 ετών και φυσικά δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός για ενήλικες.

11. Τι μαθαίνει ένα παιδί μέσα από αυτή την πολεμική τέχνη;

Μαθαίνει ότι χωρίς αφοσίωση, δουλειά, συνέπεια, υπομονή, επιμονή και στόχους το Όνειρο δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα, η αποτυχία δεν θα γίνει ποτέ επιτυχία αν δε δουλέψει με συνέπεια. Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του, να φροντίζει το σώμα του και να θέτει μικρούς μικρούς στόχους τους οποίους συνεχώς θα κατακτά.

12. Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν πριν επιλέξουν σε ποια σχολή θα γράψουν το παιδί τους;

Οι λόγοι που για τους οποίους θα μπορούσε ο γονιός να επιλέξει μια πολεμική τέχνη όπως το kickboxing η την πυγμαχία (boxing) είναι σίγουρα αναρίθμητοι και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδυαστούν με κάτι αρνητικό και ειδικότερα με λόγους βίας, επιθετικότητας και τραυματισμών. Άλλωστε πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είμαστε το τέταρτο άθλημα σε σειρά κατάταξης όσων αφορά τους τραυματισμούς. Το σίγουρο που πρέπει να κοιτάξει ένας γονιός είναι αν η Σχολή που έχει επιλέξει είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και είναι μέλος αναγνωρισμένης και πάλι από το κράτος Αθλητικής Ομοσπονδίας. Επίσης μια καλή έρευνα στο θέμα προπονητή δηλαδή αν υπάρχει και εδώ νομιμότητα ασκήσεως του επαγγέλματος σε ανήλικους διότι κυκλοφορούν πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι προπονούν ανήλικους χωρίς την απαραίτητη κρατική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γ.Γ.Α έχει στον ιστοτοπο της πλατφόρμα με καταγεγραμμένους όλους τους νόμιμους προπονητές/σχολές της για όλα τα αθλήματα άρα ανατρέχοντας εκεί μπορεί κανείς να βρει τον προπονητή του.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι τα μαχητικά αθλήματα είναι τρόπος ζωής, είναι νοοτροπία, είναι καλλιέργεια, είναι ολοκληρωμένα συστήματα προπόνησης που στόχο έχουν πάντα ένα δυνατό πνεύμα!

Βιογραφικό προπονητή

kick boxing paidia ofeli 2

Σπουδές και Διακρίσεις

Η Φωτεινή Σταματοπούλου, είναι πτυχιούχος προπονήτρια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing «Π.Ο.Κ» , την Παγκόσμια Ομοσπονδία «W.A.K.O», καθώς και από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας «Ε.Ο.Π», με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στα δυο αθλήματα. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 3 Dan στο Kickboxing. Ο αθλητικός Σύλλογος από όπου διακρίθηκε, και εξελίχθηκε είναι ο Α.Σ Στρατών Αιγίου με δάσκαλο της τον κύριο Μίχο Αλεξανδρο.

Έχει αγωνιστεί και διακριθεί κατέχοντας 2ο Παγκόσμιο τίτλο της W.P.K.A (WORLD PROFI KICKBOXING ASSOCIATION) το 2000, 2η θέση σε Βαλκανικό Τουρνουά το 1999, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2001, 3 φορές Πανελλήνια Πρωταθλήτρια (Π.Ε.Κ) και πολλές άλλες διακρίσεις σε φιλικούς αγώνες, καθώς και εμπειρία στην Πυγμαχία με σερί νικών σε αγώνες διασυλλογικους. ‘Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από τεράστια ονόματα του χώρου όπως, ΠΑΡΙΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ- ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΪΤΗΣ- ΝΙΚΟΣ ΜΕΜΜΟΣ- ANDRE MANNAART – ERNESTO HOOST-ANDY SOUWER-MANUEL NORDIO. Τέλος έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σύγχρονες μορφές εκγύμνασης όπως είναι τα TRX, KETTLEBELLS, και CROSS TRAINING σε παιδιά ( crossfit - αθλοπαιδιές), Παιδοψυχολογία, Ψυχοκινητική, Life Coaching.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - PANTHERS SPORTS ACADEMY

kick boxing paidia ofeli 1

Η αγωνιστική ομάδα Panthers, συμμετείχε και συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα, που εποπτεύει η επίσημη Πανελλήνια Ομοσπονδία KickBoxing και ήδη μετράει στο ενεργητικό της αμέτρητες διακρίσεις Πανελληνίων Πρωταθλητών και Κυπελλούχων Ελλάδος. Η Ακαδημίας είναι ενεργό και επίσημο μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην Ακαδημία της Φωτεινής Σταματοπούλου, τα αθλήματα που θα βρει κανείς είναι: Κickboxing-Βοxing καθώς και ένα πρόγραμμα Fitness Train Boxing χωρίς επαφή, είναι επίσης επίσημο σποτ στο σύστημα αυτοάμυνας της ΙKMF Krav Maga, και επίσης κανείς μπορεί να κάνει ακόμη και ατομικές προπονήσεις Personal Training.

Στη σχολή δέχονται παιδάκια από 4 ετών και ενήλικες που θέλουν να συνδυάσουν την εκμάθηση ενός μαχητικού αθλήματος με η χωρίς επαφή και εκγύμναση της φυσικής τους κατάστασης με σύγχρονες μεθόδους άσκησης. H ακαδημία βρίσκεται στην Λυκόβρυση Αττικής, (Αγίας Βαρβάρας και Λέλας Καραγιάννη 16)
Στοιχεία επικοινωνίaς: 211.118.1255/6944.833064/ 6947.708711

Facebook page

Instagram account

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved