Δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πώς θα διδάξετε στα παιδιά σας την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων; Τι παιχνίδια μπορείτε να παίξετε μαζί τους;

Δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θέλετε να διδάξετε στα παιδιά σας την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων; Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο να βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί με τα παιδιά σας.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

olumpiakoi agones paidia 4

Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων για παιδιά

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από αυτές τις διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

1. Ανακαλύψτε την Αρχαία Ελληνική ιστορία μέσα από το φαγητό.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πράγματα για την Αρχαία Ελλάδα μέσα από το φαγητό.



2. Παρακολουθήστε ένα βίντεο για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Αντί για μια κλασσική παιδική ταινία, προτιμήστε να δείτε ένα απόγευμα με τα παιδιά σας το παρακάτω βίντεο που δείχνει με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ταινίες και βιβλία με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες για παιδιά

Βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε πληθώρα πληροφοριών στη διάθεσή μας για να μάθουμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας την ιστορία τους.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από όμορφες ταινίες και βιβλία όπως:

Ταινίες

  • Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • The Olympic Champ του Τζακ Κίνεϊ
  • Οι Δρόμοι της Φωτιάς

Βιβλία

  • Οι πεταλιές της Κορίνας (εκδόσεις Μεταίχμιο)
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (εκδόσεις Παπαδόπουλος)
  • Από την Ολυμπία... προς όλο τον κόσμο (εκδόσεις Άγκυρα)
  • Το αλφαβητάρι των Ολυμπιακών Αγώνων (εκδόσεις Παπαζήσης)
  • Μια βόλτα στο Πεκίνο (εκδόσεις Δίπτυχο)
  • Με τον Φειδία στην αρχαία Ολυμπία (εκδόσεις Διπλή Εικόνα)
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο νηπιαγωγείο (εκδόσεις Δίπτυχο)
  • Ταξίδι στην ιστορία (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ολυμπιακές κατασκευές για παιδιά

olumpiakoi agones paidia 5

Αν ψάχνετε Ολυμπιακές δραστηριότητες για να ενισχύσετε το Ολυμπιακό πνεύμα στα παιδιά σας, δείτε τις προτάσεις μας παρακάτω.

1. Διοργανώστε τους δικούς σας Ολυμπιακούς Αγώνες στην αυλή

Μάθετε στα παιδιά σας να παίζουν σκυταλοδρομίες ή να κάνουν άλμα εις μήκος προσπαθώντας να μιμηθούν το άλμα του Χρυσού Ολυμπιονίκη από τα Γρεβενά, Μίλτου Τεντόγλου.

2. Ζωγραφίστε την Ολυμπιακή Δάδα

Η Ολυμπιακή Δάδα είναι μία δάδα ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη κάθε φορά, από τη διοργανώτρια χώρα των Oλυμπιακών αγώνων. Σκοπός είναι να μεταφερθεί με αυτήν, η ιερή φλόγα που θα ανάψει κατά τη διάρκεια της τελετής αφής που γίνεται στην αρχαία Ολυμπία και μέσα από τη λαμπαδηδρομία θα φτάσει στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας, ώστε να ανάψει τον βωμό του σταδίου, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των αγώνων. Η φλόγα μένει άσβεστη, μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, που σημαίνεται με την τελετή λήξης που γίνεται στο ίδιο, το Ολυμπιακό στάδιο.

3. Κατασκευάστε την Ολυμπιακή Δάδα

olumpiakoi agones paidia 6

Με γκοφρέ χαρτί στις αποχρώσεις του κόκκινου του πορτοκαλί και του κίτρινου, μπορείτε να φτιάξετε φλόγες. Λευκό χαρτόνι και λίγο αλουμινόχαρτο μπορείτε να φτιάξετε τη δάδα και τα μικρά σας να ενθουσιαστούν.

4. Χρωμοσελίδες με αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων

Εφοδιάστε τα μικρά σας με χρώματα, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ ή δαχτυλομπογιές και ζητήστε τους να χρωματίσουν τους αθλητές που θα βρείτε στην gallery που ακολουθεί. Μιλήστε τους για κάθε άθλημα που θα δείτε και αναφέρετε μερικούς Έλληνες και ξένους αθλητές και Ολυμπιονίκες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved