Δραστηριότητες για παιδιά: Πείραμα με αυγό και ξύδι (εικόνες και βίντεο)

Εσείς έχετε δοκιμάσει το πείραμα με το αυγό και το ξύδι;

Δραστηριότητες για παιδιά: Πείραμα με αυγό και ξύδι (εικόνες και βίντεο)

Ψάχνετε δραστηριότητες για να απασχολήσετε τα παιδιά στο σπίτι τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει και έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές; Τα πειράματα είναι πάντα μία καλή ιδέα!

Η ενασχόληση με τα πειράματα είναι μία δραστηριότητα εκπαιδευτική, διασκεδαστική και με πολλά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να συγκεντρώνονται, εξασκούν τον τρόπο σκέψης τους και τις κινητικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, κάνοντας πειράματα μαζί, το μικρό σας μαθαίνει να συνεργάζεται και αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Σήμερα θα σας δείξουμε ένα πολύ εύκολο πείραμα για το οποίο θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά που σίγουρα έχετε σπίτι σας:

  • ένα αυγό
  • λευκό ξύδι

Πώς θα το κάνετε:

Βήμα 1ο

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Για αρχή γεμίστε ένα ποτήρι με ξύδι λίγο πιο πάνω από τη μέση.

Βήμα 2ο

Βάλτε μέσα το αυγό. Το αυγό πρέπει να είναι ωμό και όχι βρασμένο. Δεν μας πειράζει αν είναι εντός ή εκτός ψυγείου πιο πριν.

peirama me augo kai ksudi 2

Πηγή φωτογραφίας: stevespanglerscience.com

Βήμα 3ο

Αφήστε το για εικοσιτέσσερις ώρες στην άκρη. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα βγάλτε με προσοχή το αυγό από το ποτήρι και περιεργαστείτε το. Τι παρατηρείτε; Τι έχει πάθει το κέλυφος;

peirama me augo kai ksudi 1

Πηγή φωτογραφίας: stevespanglerscience.com

Βήμα 4ο

Βάλτε ξανά το αυγό στο ποτήρι και γεμίστε το εκ νέου με ξύδι. Αυτή τη φορά, αφήστε το στην άκρη για μία εβδομάδα. Μετά την έβδομη μέρα βγάλτε και πάλι το αυγό από το ποτήρι. Τι παρατηρείτε; Πόσο έχει αλλάξει το κέλυφος του αυγού;

Δείτε την εκτέλεση του πειράματος και στο βίντεο που ακολουθεί:



Η εξήγηση:

Κατά τη διάρκεια της χημικής αντίδρασης του ξυδιού και του ανθρακικού ασβεστείου που περιέχει το κέλυφος του αυγού, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα για αυτό και θα παρατηρήσετε φυσαλίδες. Το οξύ που περιέχει το ξύδι διασπά το ασβέστιο και το κέλυφος σταδιακά εξαφανίζεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved