Πέντε τρόποι για να δημιουργήσετε ένα παιδικό δωμάτιο που θα ηρεμεί το παιδί

  • Φωτισμός στο παιδικό δωμάτιο
  • Χρώματα και ψυχολογία
  • Φέρτε το έξω... μέσα
  • Κάντε το παιδικό δωμάτιο άνετο
  • Έπιπλα σε αρμονία
Πέντε τρόποι για να δημιουργήσετε ένα παιδικό δωμάτιο που θα ηρεμεί το παιδί
Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Θέλετε το παιδί σας να κοιμάται καλά; Κάντε την κρεβατοκάμαρά του έναν χαλαρωτικό χώρο.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα διαπιστώσετε ότι θα αποκτούν άγχη που δεν είχαν πιο πριν. Κατά τη μετάβαση νήπιο σε μεγαλύτερο παιδί, θα διαπιστώσετε ότι το μικρό σας θα αρχίσει να αγχώνεται για τα μαθήματά του, για τις φιλίες του και για πράγματα που δεν το απασχολούσαν στο παρελθόν, γι' αυτό και μεταξύ άλλων θα πρέπει να έχει έναν δικό του, μόνο δικό του χώρο για να ηρεμεί και να χαλαρώνει.

Εσείς σαν γονείς, εκτός από το να προσφέρετε την αγκαλιά σας και να είστε εκεί κάθε φορά που θέλει να μιλήσει για να ηρεμίσει, μπορείτε να μετατρέψετε το δωμάτιό του σε ένα χαλαρωτικό χώρο που θα το βοηθά να αποφορτίζεται κάθε φορά που νιώθει πιεσμένο ή αγχωμένο.

Αλλαγή δωματίου

Αν δεν ξέρετε πώς να αλλάξετε το δωμάτιο, πώς να το ανανεώσετε ή τι να κάνετε για να το μεταμορφώσετε δείτε παρακάτω τα tips που ακολουθούν.

Φωτισμός

«Ο φωτισμός είναι το πρώτο και πιο σημαντικό στοιχείο που βλέπουμε σε κάθε έργο», λέει η Carolyn Feder, μια interior Designer από το Dallas των Η.Π.Α. «Διαλέξτε φωτιστικά πλήρους φάσματος. Ο κακός φωτισμός (πολύ ζεστός ή κίτρινος και πολύ ψυχρός ή μπλε λευκός) προκαλεί άγχος και κατάθλιψη».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να μπαίνει το φυσικό φως του ήλιου μέσα στο υπνοδωμάτιο καθώς ενθαρρύνει την καλή και χαρούμενη διάθεση. Ο φωτισμός σε άλλες στιγμές θα πρέπει να είναι συγκρατημένος για να ενθαρρύνει την ησυχία και την ξεκούραση.

paidiko domatio iremia 3

Photo by Mael BALLAND on Unsplash

Χρώματα και ψυχολογία

Υπάρχει λόγος που στα νηπιαγωγεία βλέπετε απαλά χρώματα του ροζ, του γαλάζιου και του κίτρινο. Μπορεί το παιδί σας να λατρεύει τα κόκκινα πυροσβεστικά, όμως το έντονο κόκκινο δεν είναι καλή επιλογή, αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν χαλαρωτικό χώρο για εκείνο.

Διαλέξτε για το δωμάτιο του παιδιού σας, απαλά, ουδέτερα χρώματα, όπως είναι τα παστέλ. Αν δεν σας αρέσει το ροζ και το γαλάζιο (εντάξει, έχουν "φορεθεί" πολύ) μπορείτε να διαλέξετε ένα απαλό μοβ στο χρώμα της λεβάντας ή ένα απαλό πράσινο ή ακόμη και γκρι.

Επίσης, αποφύγετε τα έντονα μοτίβα στα χαλιά ή τις κουρτίνες και τα πολλά διακοσμητικά, διότι κινδυνεύετε να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ενέργεια αντί να χαλαρώνει.

Φέρτε το έξω... μέσα

«Η χρήση και ο σχεδιασμός γύρω από φυσικά στοιχεία στέλνει ένα υποσυνείδητο μήνυμα στον εγκέφαλο να αισθάνεται ήρεμος», λέει η Feder. «Τα χρώματα, τα αξιοθέατα, οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι υφές που υπάρχουν στη φύση παρουσιάζουν την τέλεια ισορροπία και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για όλα τα σχέδια μου».

Ένας τρόπος για να φέρετε τη φύση μέσα είναι να ενσωματώσετε εικόνες του εξωτερικού χώρου στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας. «Οι φωτογραφίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να παρατηρούν λεπτομέρειες γύρω τους και μαθαίνουν πώς να εκτιμούν όλα όσα κάνει η φύση για εμάς συνολικά. Οι φωτογραφίες μπορούν επίσης να πάρουν τη θέση μιας υπέροχης θέας όταν δεν υπάρχουν παράθυρα με υπέροχη θέα!».

paidiko domatio iremia 2

Photo by Brina Blum on Unsplash

Κάντε το άνετο

Τα παιδιά λατρεύουν το χουχούλιασμα και τις αγκαλιές, γι' αυτό γεμίστε το δωμάτιο του παιδιού σας με αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ηρεμήσει, όπως ένα μεγάλο λούτρινο ζώο ή ένα τεράστιο μαλακό μαξιλάρι ή μια απαλή κουβέρτα με αρκετό βάρος για να αισθάνεται ότι κάποιος το κρατά αγκαλιά. Τα κλινοσκεπάσματα, τα μαξιλάρια και τα χαλιά θα πρέπει φυσικά να είναι απαλά στην αφή, επομένως πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, δοκιμάστε το πρώτα. Ακόμη καλύτερα; Αφήστε το μικρό σας να διαλέξει τα αντικείμενα που θέλει να έχει στο δωμάτιό του.

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άνετα είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες. Βλέποντας τα πρόσωπα των αγαπημένων τους να τα περιβάλλουν στην κρεβατοκάμαρά τους, αισθάνονται ασφαλή και χαλαρά.

Έπιπλα σε αρμονία

«Για να βοηθήσω τους γονείς να θυμούνται τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη κρεβατοκάμαρα για τα παιδιά τους, ανέπτυξα το ακρωνύμιο SPEL—Sleep, Play, Enjoy, Learn (Κοιμήσου, παίξε, απόλαυσε, μάθε», λέει η Feder. «Κάθε δωμάτιο θα πρέπει να μπορεί να παρέχει όλες αυτές τις λειτουργίες σε ένα παιδί». Μέσα από το σύστημα της interior designer δίνεται σημασία και προσοχή σε κάθε ζώνη ξεχωριστά ώστε να παρέχεται η δυνατότητα χαλάρωσης, ξεκούρασης και φυσικά καλού ύπνου.

«Η σωστή τοποθέτηση κρεβατιών, αποθήκευσης, παιχνιδιών, γραφείου κ.λπ. διαφέρει από δωμάτιο σε δωμάτιο και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η θέση αυτών, τα χρώματα, τα φινιρίσματα, ο φωτισμός και τα αρώματα θα κάνουν μεγάλη διαφορά!».

Έτσι, πριν διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο του παιδιού σας, δώστε σημασία σε αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα ώστε να δημιουργήσετε έναν χώρο, όπου πραγματικά θα χαλαρώνει και θα νιώθει ασφαλές το μικρό σας.

με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved