Ποιες τροφές στο πρωινό βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας και είναι απαραίτητο για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε στο ξεκίνημα της ημέρας μας.

Ευσταθία Παπαδά
Ποιες τροφές στο πρωινό βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, το πρωινό μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή όλης της ημέρας.

Αν επιλέξουμε τις ακατάλληλες τροφές για πρωινό αυτό μπορεί να αυξήσει την επιθυμία μας για φαγητό στη συνέχεια της ημέρας, ενώ η επιλογή των θρεπτικών τροφών μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά μας.

Παρακάτω θα δείτε τις τροφές εκείνες που φαίνεται πως η ένταξή τους στο πρωινό μας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Αυγά

Πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά και βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, όπως το σελήνιο και η ριβοφλαβίνη, τα αυγά αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο. Η ένταξή τους στο πρωινό φαίνεται να ενισχύει τον κορεσμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Μελέτες σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των αυγών στο πρωινό αντικαθιστώντας το ψωμί ενισχύει τον κορεσμό, οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση της περιφέρειας μέσης. Ο τρόπος μαγειρέματος εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αρκεί να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου αν επιλέξετε την εκδοχή της ομελέτας, ενώ ο συνδυασμός των αυγών με τα λαχανικά αποτελεί μία πολύ θρεπτική επιλογή.

giaourti

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του με μείωση της αίσθησης της πείνας και της διατροφικής πρόσληψης, ενώ φαίνεται πως η τακτική του κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους που οδηγεί στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία. Η ένταξή του στο πρωινό μπορεί να γίνει με πολλούς συνδυασμούς που δε θα σας αφήσουν να βαρεθείτε. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μερικές επιλογές που μπορούν να κάνουν την κατανάλωση του γιαουρτιού μία αγαπημένη πρωινή διατροφική συνήθεια.

Βρώμη

Αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη επιλογή για πρωινό ιδίως από όσους προσπαθούν να χάσουν βάρους. Είναι ένα τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που παίζουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ανάμεσα στις φυτικές ίνες που περιέχει η βρώμη βρίσκονται και οι β-γλυκάνες που φαίνεται μεταξύ άλλων να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, οι β- γλυκάνες αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα αποτρέποντας ταυτόχρονα τις απότομες αλλαγές στην όρεξη για φαγητό. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βρώμη με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα του πρωινού σας σε φυτικές ίνες.

prasino tsai

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί εκτεταμένα για τις ιδιότητές του στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη μείωση του σωματικού λίπους. Αυτές οι ιδιότητές του φαίνεται να προωθούν την απώλεια του βάρους και δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλά από τα συστατικά του έχουν απομονωθεί κι έχουν προστεθεί σε συμπληρώματα διατροφής. Για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση του τσαγιού μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι, μέλι, ginger ή μέντα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ευεργετικών λιπαρών και η προσθήκη τους στο πρωινό φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη ξηρών καρπών σε μία μεσογειακή διατροφή μπορεί μειώσει την περιφέρεια της μέσης και να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Προσθέστε λοιπόν μία μερίδα ξηρών καρπών (30γρ) στο πρωινό σας (π.χ. στο γιαούρτι, στα δημητριακά) επιλέγοντας την ανάλατη εκδοχή τους.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved