Γιορτινά γλυκά στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωσή τους

Οι Γιορτές έφτασαν και μαζί τους τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά έκαναν την εμφάνισή τους.

Ευσταθία Παπαδά
Γιορτινά γλυκά στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωσή τους

Τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τα απολαύσουν. Τί συμβαίνει όμως με τις μέλλουσες μαμάδες που τα επιθυμούν εξίσου; Είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους και μέχρι πόσα γλυκά επιτρέπονται αυτήν την περίοδο;
Αρχικά να υπενθυμίσουμε πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα τόσο στη διαχείριση της γλυκόζης από τον οργανισμό της εγκύου όσο και στο σωματικό βάρος.

Ας δούμε όμως τί μπορεί να κάνει η έγκυος για να διαχειριστεί την κατάσταση.

• Καταναλώστε κάποιο γλυκό μόνο στα βασικά εορταστικά γεύματα (π.χ. ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς). Επειδή ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μεσολαβήσει κάποιο άλλο κάλεσμα ενδιάμεσα, καλό είναι να αποφύγετε ευγενικά την κατανάλωση του γλυκού όταν σας το προσφέρουν.

• Προσέχετε τη μερίδα του γλυκού. Επιλέξτε το αγαπημένο σας και καταναλώστε μία μερίδα από αυτό. Αν ωστόσο οι επιλογές είναι πολλές και τις αγαπάτε εξίσου, μπορείτε να δοκιμάσετε πολύ μικρές μερίδες από τα γλυκά που σας αρέσουν.

• Μην ξεχνάτε τα φρούτα. Παρόλο που είναι δύσκολο να αντισταθείτε όταν τα γλυκά είναι γύρω σας, θα ήταν καλό να καλύψετε την ανάγκη για γλυκό με το αγαπημένο σας φρούτο όταν δε βρίσκεστε σε κάποιο επίσημο γεύμα.

• Έχετε μαζί σας υγιεινά snacks. Έτσι όταν βρεθείτε σε κάποια απογευματινή επίσκεψη μπορείτε να αντισταθείτε πιο εύκολα στο γλυκό που θα σας κεράσουν.

• Παρασκευάστε υγιεινά γλυκά που μπορείτε να προσφέρετε ως δώρο σε μία επίσκεψη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολαύσετε ένα γλυκό με τους αγαπημένους σας γνωρίζοντας ωστόσο τη σύστασή του.

• Προσέχετε την κρυμμένη ζάχαρη. Είναι πολύ σύνηθες αντί για αλκοόλ να πίνετε σακχαρούχους χυμούς ή αναψυκτικά λόγω της αποχής από το αλκοόλ. Καλό θα ήταν ωστόσο να αποφύγετε τις υπερβολές, καθώς η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν είναι αρκετά υψηλή.

Τέλος, αναφορικά με το είδος του γλυκού, το μελομακάρονο (περίπου 120 θερμίδες/τμχ) είναι μια ελαφρώς πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες (περίπου 155 θερμίδες/τμχ) που περιέχουν ζωικό βούτυρο και αυγά, εκτός αν επιλέξετε τη νηστίσιμη εκδοχή τους. Επίσης οι δίπλες (περίπου 95 θερμίδες/τμχ) αποτελούν μια ακόμα καλή επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Έτσι λοιπόν, δε υπάρχει λόγος να στερηθείτε εντελώς τα γλυκά, χρειάζεται όμως προγραμματισμός και μέτρο στην κατανάλωση.

Καλές γιορτές!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πέντε συμβουλές για να «ελαφρύνουμε» τα εορταστικά γεύματα

Τι μπορώ να φάω στις γιορτές για να μην πάρω έξτρα κιλά;

Πέντε σημάδια διαταραγμένης λειτουργίας του μεταβολισμού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved