Μπορώ να τρώω καυτερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν η κατανάλωση καυτερών φαγητών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο και τις ίδιες. Ας δούμε λοιπόν αν πρόκειται για έναν ακόμα μύθο ή αλήθεια της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να τρώω καυτερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καυτερών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, ενώ παλαιότερες απόψεις υποστήριζαν ότι τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολές, αυτό δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά από μελέτες.

Ωστόσο, τα καυτερά φαγητά φαίνεται να εντείνουν τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας, και γι' αυτό οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης από ναυτίες κι εμέτους είναι καλύτερο να αποφεύγουν τις πικάντικες γεύσεις. Ακόμη, γυναίκες οι οποίες κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (π.χ. καούρες) και δυσπεψίας, είναι καλό να μην προτιμούν τα καυτερά φαγητά προκειμένου να αποτρέπουν τις δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Έτσι λοιπόν τα καυτερά φαγητά δεν συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, όπως π.χ. αλκοόλ, ωμά αυγά, όχι καλά ψημένα κρέατα, μαλακά τυριά, συκώτι και ψάρια με υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου (ξιφίας, σκουμπρί κτλ).

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε πολλές μέλλουσες μαμάδες η επιθυμία για πικάντικες γεύσεις μπορεί να αυξηθεί στην εγκυμοσύνη!

Περιμένω τις ερωτήσεις και τις απορίες σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved