Φρούτα και λαχανικά του Νοεμβρίου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό όλης της οικογένειας

Η εποχική κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και όχι μόνο.

Ευσταθία Παπαδά
Φρούτα και λαχανικά του Νοεμβρίου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό όλης της οικογένειας
Bigstock

Ο Νοέμβριος στην Ελλάδα προσφέρει φρούτα και λαχανικά με υψηλή διατροφική αξία, ιδανικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προετοιμασία του οργανισμού μας για το χειμώνα.

Η εποχική κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, την οικονομία και τη βιωσιμότητα.

Πώς να κάνεις το νηπιάκι σου να αγαπήσει τα λαχανικά

frouta-laxanika-paidia.jpg

Φρούτα Νοεμβρίου

Τα φρούτα του Νοεμβρίου είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

  • Μήλα: Πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η πηκτίνη που περιέχουν βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Μανταρίνια και πορτοκάλια: Πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και την άμυνα του οργανισμού. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην υγεία των αγγείων.
  • Ρόδια: Θεωρούνται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Αχλάδια: Πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Κυδώνια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και τανίνες, που έχουν αντιμικροβιακή δράση. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην πέψη και στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών.

10 έξυπνοι τρόποι να κάνετε τα μικρά σας να λατρέψουν τα λαχανικά

paidi-laxanika.jpg

Λαχανικά Νοεμβρίου

Τα λαχανικά του Νοεμβρίου είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προάγουν την προστασία από το οξειδωτικό στρες.

  • Μπρόκολο και κουνουπίδι: Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών και περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
  • Λάχανο: Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, C και γλυκοσινολάτες, που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Πράσα και σέλινο: Περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχουν διουρητική δράση και ενισχύουν την οξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
  • Καρότα: Πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν από εκφυλιστικές ασθένειες.

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει το παιδί ανάλογα την ηλικία του;

Γιατί να επιλέγουμε εποχικά προϊόντα;

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Υψηλότερη θρεπτική αξία καθώς τα προϊόντα συλλέγονται στην ώριμη φάση τους, με μέγιστη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.
  • Μειωμένη χρήση συντηρητικών μέσων καθώς δεν απαιτείται μακροχρόνια αποθήκευση ή μεταφορά.
  • Οικονομικότερη επιλογή λόγω αυξημένης προσφοράς και χαμηλότερου κόστους παραγωγής.
  • Περιβαλλοντική βιωσιμότητα καθώς μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα από μεταφορές και θερμοκήπια.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhD
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διατροφή,
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved