Διατροφικά tips για το πασχαλινό τραπέζι

Δεν θα στερηθείτε τα παραδοσιακά εδέσματα και τα γλυκά αλλά χρειάζεται ένα μέτρο.

Ευσταθία Παπαδά
Διατροφικά tips για το πασχαλινό τραπέζι

Ευτυχισμένη οικογένεια βάφει τα αυγά για το Πάσχα.

Bigstock

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά σήμερα και πλησιάζουμε στο Πάσχα και το εορταστικό πασχαλινό τραπέζι με τα παραδοσιακά εδέσματα.

Καθώς αυτή η ημέρα και οι επόμενες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατανάλωση άφθονου φαγητού, γλυκών και αλκοόλ είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μία ισορροπία.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα στερηθούμε τα παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, αλλά μπορούμε με τις παρακάτω συμβουλές να διατηρήσουμε ένα μέτρο.

Σχεδιάζουμε το διατροφικό πλάνο των ημερών

Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε το διατροφικό πλάνο των ημέρων και ιδιαίτερα αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και δε θέλουμε να ξεφύγουμε πολύ. Καθώς πρόκειται να έχουμε ένα εορταστικό γεύμα μετά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και το πασχαλινό γεύμα της Κυριακής είναι καλό να θέσουμε κάποιες προτεραιότητες για το φαγητό και το ποτό που θα καταναλώσουμε, και να αναρωτηθούμε πού θέλουμε πραγματικά να δοκιμάσουμε πιο πολλά εδέσματα και πού μπορούμε να επιλέξουμε πιο ελαφριά γεύματα. Αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να αποφύγουμε τις υπερβολές, αλλά θα μας δώσει και την ευκαιρία να απολαύσουμε το φαγητό. Αν πρόκειται μάλιστα να επιλέξουμε κάποια εκδρομή για τις ημέρες του Πάσχα που θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες διατροφικές επιλογές εκτός σπιτιού είναι σημαντικό να επιλέξουμε ποιες μέρες θα είμαστε πιο χαλαροί στις διατροφικές μας επιλογές.

Happy mother with her three children are preparing for Easter. Easter holiday. Loving family concept

Μητέρα με τα τρία παιδιά της ετοιμάζεται για το Πάσχα.

Bigstock

Αποφεύγουμε να παραλείπουμε γεύματα και σνακ πριν τα εορταστικά τραπέζια

Δε χρειάζεται να παραλείψουμε ένα γεύμα ή ένα σνακ πριν από ένα εορταστικό τραπέζι από φόβο ότι θα ξεπεράσουμε τις θερμίδες που θέλουμε να καταναλώσουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα ελαφρύ σνακ ή γεύμα μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης φαγητού αργότερα. Ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς, ένα γιαούρτι με φρούτα, 2-3 κράκερ με τυρί χαμηλών λιπαρών είναι μερικές καλές ιδέες για σνακ.

Ενισχύουμε την κατανάλωση λαχανικών

Τα λαχανικά δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, αλλά και σε φυτικές ίνες που λόγω του όγκου τους θα βοηθήσουν στον κορεσμό, ενώ θα δώσουν όγκο και στο πιάτο μας. Γεμίζοντας πρώτα το πιάτο μας με λαχανικά, αυτό θα έχει λιγότερο χώρο για τις υπόλοιπες επιλογές στο τραπέζι που πιθανότατα θα είναι πιο επιβαρυμένες κι έτσι θα καταναλώσουμε λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία από διάφορες σαλάτες που θα κάνουν το πιάτο μας πιο ενδιαφέρον.

Δίνουμε σημασία στα σημάδια πείνας και κορεσμού

Καθώς θα έχουμε ποικιλία από νόστιμα φαγητά και γλυκά στο πασχαλινό τραπέζι είναι σύνηθες φαινόμενο να συνεχίζουμε να τρώμε ακόμα και αν έχουμε χορτάσει. Ωστόσο είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να σταματήσουμε να τρώμε όταν νιώθουμε χορτάτοι. Και αν μας ανησυχεί το φαγητό που θα περισσέψει μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για την επόμενη ημέρα.

Συνεχίζουμε να έχουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας

Καθώς η εορταστική περίοδος είναι συνήθως περίοδος ξεκούρασης για πολλούς, είναι σύνηθες να παραλείπουμε το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που ακολουθούμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Είτε πρόκειται για το αγαπημένο μας άθλημα είτε για περπάτημα ή ακόμα και χορό είναι σημαντικό να συνεχίζουμε την κίνηση και κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών.

oikogeneiako-pasxa.jpg

Μαμά σερβίρει την οικογένειά της.

Bigstock

Extra tips για την ημέρα του Πάσχα!

  • Δεν παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα την Κυριακή του Πάσχα.
  • Αφαιρούμε την πέτσα από το αρνί, καθώς είναι πλούσια σε λίπος και μάλιστα κορεσμένο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των αγγείων μας και για άτομα που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα υγείας.
  • Δίνουμε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αυτό περιέχει αρκετές θερμίδες (περιοριζόμαστε στα 1-2 ποτήρια κρασί).
  • Καταναλώνουμε 1 μερίδα γλυκού μετά το φαγητό και στη συνέχεια αν θέλουμε κάτι γλυκό επιλέγουμε κάποιο φρούτο.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved