Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι πρέπει να προσέχω όταν τρώω έξω;

Ο ρόλος της διατροφής φαίνεται να είναι σημαντικός στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Ευσταθία Παπαδά
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι πρέπει να προσέχω όταν τρώω έξω;
Bigstock

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροιες ή/και δυσκοιλιότητα.

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα ζωής.

Η αιτία δεν έχει καθοριστεί ακόμα πλήρως, ωστόσο υπάρχουν υποθέσεις για τη διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, αλλά και για την υπερευαισθησία του εντέρου στο στρες και σε κάποιες τροφές.

Ο ρόλος της διατροφής φαίνεται να είναι σημαντικός στη διαχείριση του ΣΕΕ, και το φαγητό εκτός σπιτιού είναι πιθανό να σας αγχώνει αν επηρεάζει τα συμπτώματά σας.

edero.jpg

Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Πριν φάτε έξω

  • Επιλέξτε εστιατόρια που φτιάχνουν τα πιάτα τους εξ αρχής, και δε χρησιμοποιούν προ-επεξεργασμένα υλικά, αλλά φρέσκες πρώτες ύλες.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα καταστήματα γρήγορου φαγητού που έχουν συχνά στο μενού τους πλούσια σε λιπαρά κι επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
  • Ελέγξτε το μενού εκ των προτέρων αν είναι δυνατό, έτσι ώστε να γνωρίζετε περίπου τι να περιμένετε και εάν υπάρχει κάποια επιλογή που δε θα εντείνει τα συμπτώματα.
  • Επιλέξτε προσεκτικά την κουζίνα που θα δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, εάν είστε ευαίσθητοι στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, η επιλογή ενός ινδικού εστιατορίου μπορεί να περιορίσει τις επιλογές του μενού.
sidromo-iperdiegersis-ton-oothikon.jpg

Όταν τρώτε έξω

  • Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε έξαρση των συμπτωμάτων είναι ίσως καλύτερα να επιλέξετε ένα απλό πιάτο όπως κοτόπουλο/ψάρι, με πατάτες/ρύζι και λαχανικά. Αν δε βρίσκετε κάποιο ασφαλές πιάτο ρωτήστε αν μπορούν να σας ετοιμάσουν μια εναλλακτική.
  • Αν υπάρχει κάτι στον κατάλογο που θέλετε να δοκιμάσετε αλλά δεν είστε σίγουροι αν θα σας προκαλέσει ενόχληση, είναι σημαντικό να ρωτήσετε πώς παρασκευάζεται και ποια άλλα συστατικά περιέχει. Μπορείτε να ζητήσετε να σας φέρουν τις σάλτσες και τα dressings ξεχωριστά ή να αφαιρέσετε κάποιο συστατικό που σας ενοχλεί.
  • Προσπαθήστε να επιλέξετε πιάτα που είναι φρεσκομαγειρεμένα και πιο ελαφριά. Αποφύγετε τα πλούσια και κρεμώδη πιάτα, που μπορεί να σας προκαλέσουν φούσκωμα.
  • Περιορίστε τα λαχανικά και τα όσπρια που αυξάνουν την παραγωγή αερίων όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια, εάν σας προκαλούν συμπτώματα.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε χορτάτοι ή νιώθετε φούσκωμα, μπορείτε να ζητήσετε να πάρετε το υπόλοιπο γεύμα σας στο σπίτι.
  • Η κατανάλωση ποτών όπως τα ανθρακούχα, τα καφεϊνούχα και τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή σας σε ένα ποτήρι ανά γεύμα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved