Συμβουλές διατροφής για απώλεια βάρους αν είστε διακοπές

Χρήσιμα tips που βοηθούν στην απώλεια βάρους το καλοκαίρι.

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές διατροφής για απώλεια βάρους αν είστε διακοπές
Bigstock

Η περίοδος των διακοπών είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να βγούμε από την καθημερινή ρουτίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τις διατροφικές μας συνήθειες οι οποίες συνήθως αλλάζουν. Αν ωστόσο βρίσκεστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους ήδη από τους προηγούμενους μήνες, είναι πιθανό να σας ανησυχεί πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την περίοδο των διακοπών και αν θα μπορέσετε να συνεχίσετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Τα παρακάτω tips μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πλάνο ακόμα και την περίοδο των διακοπών.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το πρωινό

Ακόμα και αν ξυπνάτε πιο αργά απ’ ότι συνήθως είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπετε το πρωινό και να προχωράτε κατευθείαν στο κυρίως γεύμα, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα. Επιπλέον, το πρωινό διακόπτει την ολονύκτια νηστεία, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και δίνει την απαραίτητη ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας.

Δώστε έμφαση στην καλή ενυδάτωση

Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για να προλάβετε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης. Το νερό θα πρέπει να αποτελεί το κύριο μέσο ενυδάτωσης, ενώ καλό είναι να προσέχετε τις κρυμμένες θερμίδες που κρύβουν πολλά ροφήματα όπως οι γρανίτες, τα ροφήματα σοκολάτας, οι καφέδες με σαντιγύ και σιρόπι.

Μην παραλείπετε γεύματα

Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων και σνακ ανάλογα με το αίσθημα πείνας και κορεσμού φαίνεται να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση βάρους σε σχέση με την παράλειψη γευμάτων. Ακόμα κι αν έχετε μία προγραμματισμένη έξοδο για φαγητό ή ποτό είναι σημαντικό να μην παραλείψετε τα γεύματα της ημέρας για να μπορέσετε να φάτε ή να πιείτε πιο ελεύθερα κατά την έξοδό σας.

vradino.jpg

Προετοιμάστε κάποια γεύματά σας στο σπίτι

Αν έχετε τη δυνατότητα να μαγειρέψετε μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια από τα γεύματά σας για να μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποιότητα του φαγητού αλλά και το μέγεθος των μερίδων.

Προσέχετε το μέγεθος της μερίδας στο εστιατόριο

Αν η μερίδα που σας σερβίρουν στο εστιατόριο είναι μεγάλη μπορείτε να καταναλώσετε τη μισή και να ζητήσετε σε πακέτο την υπόλοιπη ή να μοιραστείτε τη μερίδα σας με την παρέα σας και να συνοδεύσετε το γεύμα σας με σαλάτα.

apoleia-varous-diatrofikes-sunitheies.jpg

Επιλέγετε τη σαλάτα σταθερά στα γεύματά σας

Η σαλάτα θα πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε κυρίως γεύματος καθώς ενισχύει τον κορεσμό και βοηθά στον έλεγχο της μερίδας του κυρίως πιάτου. Επιπλέον, η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει κι ένα ελαφρύ και δροσερό κυρίως γεύμα αν περιέχει μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ένα ελαφρύ dressing με βάση το ελαιόλαδο.

Καταναλώστε παγωτό ή άλλο γλυκό με μέτρο

Το παγωτό ή κάποιο άλλο γλυκό μπορούν συνήθως να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα αν θέλετε να συνεχίσετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό με δροσερές φρουτοσαλάτες, ζελέ ή γιαούρτι με λίγο μέλι.

Επιλέγετε αλκοολούχα ποτά με μέτρο

Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αν στοχεύετε στην απώλεια βάρους καθώς το αλκοόλ έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Το κρασί και η μπύρα αποτελούν τις καλύτερες επιλογές αν και η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα cocktails που πέρα από το αλκοόλ περιέχουν και σημαντική ποσότητα ζάχαρης.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές αυτές δε θα χαλάσουν την προσπάθεια των πρηγούμενων μηνών. Επιπλέον, η χαλάρωση του διατροφικού προγράμματος για λίγες ημέρες φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά καθώς οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χαλαρώνουν για λίγες ημέρες από το διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιτυχία στην προσπάθειά τους μακροπρόθεσμα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved