Πώς μπορούμε να διατηρούμε την ισορροπία στη διατροφή μας και κατά την περίοδο των διακοπών;

Διατροφή στις διακοπές: Χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπία 

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορούμε να διατηρούμε την ισορροπία στη διατροφή μας και κατά την περίοδο των διακοπών;
Bigstock

Η σημασία των διακοπών είναι να βγούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας για λίγες ημέρες και να ξεκουραστούμε.

Το ίδιο θα συμβεί και με τη διατροφή μας που χαρακτηρίζεται ωστόσο από:

  • αλλαγή στις ώρες του φαγητού τρώγοντας γεύματα σε διαφορετικές ώρες από ό, τι έχουμε συνηθίσει στην καθημερινή ρουτίνα
  • συχνότερα και περισσότερα σνακ
  • περισσότερα γεύματα εκτός σπιτιού
  • κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ το οποίο συνήθως συνοδεύεται και από σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας
  • μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς συνήθως τη θέση τους παίρνουν πιο ανθυγιεινά κι επεξεργασμένα τρόφιμα

Κι ενώ είναι αναμενόμενο να ξεφύγουμε από τη διατροφική μας ρουτίνα, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις καλοκαιρινές διακοπές, και ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους ή αν έχουμε κάποια διαταραχή του μεταβολισμού, όπως οι δυσλιπιδαιμίες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Woman Eating A Green Salad. Healthy Eating Lifestyle Concept.copy Space

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

Προετοιμάστε κάποια από τα κυρίως γεύματα στο σπίτι

Εάν το κατάλυμμα των διακοπών σας διαθέτει κουζίνα ή αν παραθερίζετε σε κάποιο εξοχικό σπίτι προσπαθήστε να επωφεληθείτε από αυτό και να αποφύγετε τις καθημερινές επισκέψεις σε ταβέρνες κι εστιατόρια. Προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά αλλά και προϊόντα ολικής αλέσεως προκειμένου να παρασκευάζετε απλές και πιο ελαφριές συνταγές.

Κάνετε προσεκτικές επιλογές όταν τρώτε σε ταβέρνες κι εστιατόρια

Αν κι επιβάλλεται να δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές του μέρους που θα επισκεφτείτε είναι σημαντικό να κάνετε προσεκτικές και ισορροπημένες επιλογές. Αποφύγετε όσο γίνεται τα τηγανητά και προτιμήστε τα ψητά εδέσματα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποια πιο λιπαρή συνταγή μπορείτε να τη μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Healthy Diet Plan For Weight Loss, Daily Ready Meal Menu. Close Up Woman Weighing Lunch Box Cooked I

Ενισχύστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ως στόχο τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών και στις διακοπές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και τα σνακ των διακοπών σας, όπως οι φρέσκιες σαλάτες είτε ως συνοδευτικό ή ως κυρίως γεύμα, τα ψητά ή βραστά λαχανικά ως συνοδευτικά στο κρέας ή το ψάρι, και οι δροσερές φρουτοσαλάτες ως σνακ ή ελαφρύ βραδινό.

Έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ για την παραλία

Προετοιμάστε υγιεινά σνακ για να έχετε μαζί σας, όπως κομμένα λαχανικά με χούμους, φρούτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, βραστά αυγά, κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί. Με αυτόν τον τρόπο θα θα αποφύγετε τα επεξεργασμένα σνακ που είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι, λίπος και θερμίδες.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η διατήρηση της ενυδάτωσης, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντική για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και να αποφύγετε την αφυδάτωση. Έχετε μαζί σας ισοθερμικά μπουκάλια έτσι ώστε το νερό να διατηρείται δροσερό και να μπορείτε να το γεμίζετε όσο συχνά θέλετε. Επιπλέον, πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αγγούρια, το καρπούζι, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Αυξάνοντας την κατανάλωσή τους ενυδατώνεστε, ενώ παράλληλα αυξάνετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

diatrofi-paidion-pou-einai-stin-anaptixsi4.jpg

Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο

Όταν ο καιρός είναι ζεστός τίποτα δεν ειναι καλύτερο από μία παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό κοκτέιλ. Ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ θα αυξήσει τη θερμιδική σας πρόσληψη χωρίς να σας παρέχει θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, πολλά αλκοολούχα ποτά όπως τα cocktails, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο ακολουθώντας τη σύσταση των 2 μερίδων καθημερινά για τους άνδρες και τη 1 μερίδα καθημερινά για τις γυναίκες.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved