Τι πρέπει να περιέχει το ψυγείο παραλίας;

Με τι να εφοδιάσετε το ψυγείο παραλίας.

Ευσταθία Παπαδά
Τι πρέπει να περιέχει το ψυγείο παραλίας;
bigstock

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει οι εξορμήσεις σε κοντινές ή μακρινές παραλίες επιβάλλονται!

Εφόσον θα παραμείνουμε για αρκετές ώρες στην παραλία είναι σημαντικό να είμαστε οργανωμένοι έτσι ώστε να μην καταφύγουμε σε επιλογές έτοιμων επεξεργασμένων σνακ που αυξάνουν το περιεχόμενο της διατροφής μας σε ζάχαρη, αλάτι και κακή ποιότητας λιπαρά.

Ας εφοδιαστούμε λοιπόν με ένα ψυγείο παραλίας και ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να περιέχει:

psigeio-paralias.jpg

Επιλέγουμε φρούτα και τα λαχανικά ως πρώτη επιλογή

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών που θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, είναι σημαντική πηγή νερού το οποίο είναι απαραίτητο και ειδικά στην παραλία που μπορούμε εύκολα να αφυδατωθούμε.

Αποφεύγουμε τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που δε θα αλλοιωθούν εύκολα. Τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν αλλοιωθεί θα πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν είμαστε βέβαιοι ότι το ψυγείο μας θα τα διατηρήσει με ασφάλεια.

Επιλέγουμε τροφές που είναι εύκολο να καταναλωθούν με τα χέρια

Σπιτικά κέικ και πίτες, βραστά αυγά, τοστ, αραβικές πίτες και σάντουιτς με υλικά της επιλογής σας είναι μερικές θρεπτικές αλλά και πρακτικές επιλογές που μπορούν εύκολα να καταναλωθούν με τα χέρια.

psigeio-paralias1.jpg

Αποφεύγουμε τα έτοιμα snacks του εμπορίου

Είναι γεγονός ότι τα τσιπς, τα έτοιμα κέικ, τα μπισκότα, οι σφολιάτες, τα κράκερς και άλλα έτοιμα snacks μπορούν να αποτελούν μία γρήγορη επιλογή για την παραλία. Ωστόσο η διατροφική τους αξία είναι αμφίβολη καθώς είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά, επεξεργασμένα άλευρα, αλάτι και συντηρητικά.

Αποφεύγουμε τους έτοιμους χυμούς και τα αναψυκτικά

Οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά του εμπορίου είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και συντηρητικά, ενώ δε μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες. Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς χυμούς, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα, καθώς οι φυσικοί χυμοί δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες των φρούτων και δε μας χορταίνουν στον ίδιο βαθμό.

Δεν ξεχνάμε το νερό που πρέπει να αποτελεί το κύριο μέσο ενυδάτωσης

Καθώς η εφίδρωση στην παραλία είναι έντονη αλλά το κολύμπι και η επαφή με το νερό μπορεί να μας ξεγελάσει, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αρκετά μεγάλος για όλη την οικογένεια. Φροντίστε λοιπόν να ενυδατώνεστε επαρκώς με δροσερό νερό κάθε 20 με 30 λεπτά.

Τέλος είναι πολύ πρακτικό να χωρίζουμε το φαγητό σε ατομικές μερίδες πριν το τοποθετήσουμε στο ψυγείο παραλίας για να διευκολύνουμε την κατανάλωσή του στην παραλία. Έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουμε και τη σπατάλη τροφίμων.

Δρ Ευσταθία Παπαδά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &

University College London (UCL)

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved