Η παιδίατρος συμβουλεύει: Συνήθη συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν τους γονείς

Συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και πότε πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό ή να πάνε τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Η παιδίατρος συμβουλεύει: Συνήθη συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν τους γονείς
Bigstock

Με το χειμώνα να είναι προ των πυλών ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς είναι η μεγάλη συχνότητα των ιώσεων, που μπορούν να ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά μικρής ηλικία, αλλά και να αγχώσουν αρκετά την οικογένεια. Με το παρόν άρθρο γίνεται μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν κάποια συνηθισμένα συμπτώματα και να γίνει ξεκάθαρο πότε θα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς και να καλέσουν τον παιδίατρο, ή να κατευθυνθούν προς το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Όρεξη και διάθεση για φαγητό

Τις ημέρες που ένα παιδί είναι άρρωστο, είναι πολύ συνηθισμένο γεγονός να περιορίζεται η διάθεσή του αλλά και η όρεξή του για φαγητό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως με το πέρας των συμπτωμάτων κατά την περίοδο που ο οργανισμός έχει εισέλθει σε περίοδο ανάρρωσης, επανέρχεται η όρεξη. Έτσι, ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι να μην τρώει το παιδί, η ανορεξία του να παρατείνεται για μέρες και το βάρος του είτε να παραμένει στάσιμο, είτε να αρχίσει να μειώνεται.

sxolikes-fhtinoporines-ioseis.jpg

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φθινοπωρινές ιώσεις πριν την επιστροφή στο σχολείο.

Bigstock

Συνεχόμενο κλάμα μωρού

Ένα άλλο σύμπτωμα το οποίο από κάποια όρια και μετέπειτα αποτελεί ένδειξη για επικοινωνία με τον παιδίατρο, είναι το κλάμα, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Ένα μωρό συνηθίζεται να κλαίει για διάφορους λόγους, είτε γιατί πεινά, είτε γιατί έχει κολικούς, είτε γιατί απλώς αποζητά χάδια και αγκαλιά. Στην περίπτωση ωστόσο που το κλάμα συνεχίζεται και συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, έμετος, παρουσία εξανθημάτων ή ακόμη και αλλαγές στη συμπεριφορά, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Πυρετός και υπνηλία

Ως προς τον πυρετό, που ήδη αναφέρθηκε, ενώ πολλές φορές ανησυχεί και αγχώνει τους γονείς, αποτελεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γονείς θα πρέπει ωστόσο να καλούν τον παιδίατρο, όταν πρόκειται για νεογέννητο ή βρέφος κάτω των 3 μηνών, όταν ο πυρετός συνεχίζεται για πάνω από 24 ώρες, όταν το παιδί εμφανίζει σπασμούς ή αρνείται να πάρει υγρά. Επιπλέον, εάν το παιδί εμφανίζει υπνηλία και αλλαγές στη συμπεριφορά, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον παιδίατρο.

Εμετοί και διάρροιες

Μία συνηθισμένη κατάσταση που αγχώνει αρκετά τους γονείς, είναι η εκδήλωση γαστρεντερίτιδας. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απειλητική, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. Έτσι, εάν το παιδί εκδηλώνει συνεχείς εμέτους, με ταυτόχρονες διάρροιες και αρνείται τη λήψη υγρών, επειδή κινδυνεύει από αφυδάτωση, θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως τα πιο σοβαρά περιστατικά αφυδάτωσης, απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Βήχας και έντονος συριγμός

Καταλήγοντας, ένα ακόμη σύμπτωμα το οποίο θα πρέπει να κρατά σε επαγρύπνηση τους γονείς είναι η εκδήλωση βήχα. Στην περίπτωση που το παιδί εκδηλώνει έντονο συριγμό την ώρα που εισπνέει, παρουσιάζει κυανωτικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου το πρόσωπό του αποκτά «μαύρο χρώμα», δεν βγαίνει η φωνή του ή αναπνέει γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved