Strep Test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σωστή διάγνωση είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Strep Test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την έξαρση των λοιμώξεων, οι γονείς συχνά ακούν τον παιδίατρό τους να τους προτείνει την διενέργεια του strep test. Πολλές φορές η εξέταση αυτή τους αγχώνει χωρίς όμως πραγματικά να συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Ας δούμε όμως τι είναι αυτή η εξέταση.

Τι ανιχνεύει το strep test

Το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου (Strep Test) χρησιμοποιείται για να ελέγξει την παρουσία των αντιγόνων των βήτα αιμολυτικών Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α σε φαρυγγικά επιχρίσματα.

Πότε ο παιδίατρος ζητά να γίνει το strep test

Σε συμπτωματολογία αμυγδαλίτιδας ή φάρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον παιδίατρο αυτή η εξέταση ώστε να διαγνωστεί η ύπαρξη Στρεπτόκοκκου ή όχι. Η λοίμωξη που προκαλείται από τον Στρεπτόκοκκο εύκολά θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως ο ρευματικός πυρετός και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.

Το strep test είναι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί επιτρέπει στο γιατρό να αποφύγει την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών εφόσον αποδειχθεί πως η λοίμωξη οφείλεται πιθανά σε ιούς μειώνοντας έτσι τη συχνότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Είναι μία απλή και γρήγορη εξέταση. Λαμβάνεται δείγμα υλικού από φαρυγγικό επίχρισμα του ασθενούς με μία ειδική μπατονέτα. Μετά από συνήθως 10 λεπτά έχουμε το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Το strep test έχει ειδικότητα και ευαισθησία περίπου 98% και 95%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως αν διενεργηθεί σωστά από έμπειρο επαγγελματία υγείας, οι πιθανότητες ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου είναι αρκετά υψηλές. Εφόσον όμως το strep test ακολουθείται από καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και τεστ ευαισθησίας, έχει την υψηλότερη θετική προγνωστική αξία.

Τι σημαίνει θετικό strep test

Εάν η εξέταση είναι θετική, ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα συστήσει ο παιδίατρος.

Τι σημαίνει αρνητικό strep test

Εάν η εξέταση είναι αρνητική, πρέπει να γίνεται καλλιέργεια και τεστ ευαισθησίας για να διαπιστωθεί αν το strep test ήταν ψευδώς αρνητικό. Άλλη ερμηνεία είναι η απουσία λοίμωξης ή η ύπαρξη ιογενούς λοίμωξης που δεν χρειάζεται θεραπεία.

Αν βγει θετικό τι θα πρέπει να κάνει ο γονιός;

Το θετικό strep test δεν κάνει διάκριση μεταξύ των ατόμων με ενεργή στρεπτοκοκκική μόλυνση και εκείνων που είναι απλοί φορείς στρεπτόκοκκου και δεν χρειάζονται κάποια αγωγή. Πάντα οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται με την κλινική εικόνα του ασθενούς/παιδιού πριν δοθεί η οποιαδήποτε θεραπεία. Συνεπώς οι γονείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο τους είτε σε θετικό είτε σε αρνητικό αποτέλεσμα του strep test.

Είναι μία απλή και γρήγορη εξέταση. Λαμβάνεται δείγμα υλικού από φαρυγγικό επίχρισμα του ασθενούς με μία ειδική μπατονέτα. Μετά από συνήθως 10 λεπτά έχουμε το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved