Λοιμώξεις στο νηπιαγωγείο και πώς να τις προλάβω

Η μετάδοση λοιμώξεων είναι ευκολότερη και συχνότερη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Λοιμώξεις στο νηπιαγωγείο και πώς να τις προλάβω
Bigstock

Η περίοδος ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι χαρακτηριστική για την αυξημένη συχνότητα ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι γεγονός, πως στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα για την τήρηση των προσωπικών μέτρων υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα η πολύωρη παραμονή μέσα σε μία αίθουσα αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση ιώσεων.

Εστίες μικροβίων και λοιμώξεις στα παιδιά

Τα παιδιά χρησιμοποιούν πληθώρα κοινών επιφανειών όπως πόμολα και παιχνίδια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εστίες μικροβίων. Παρόλο αυτά εξαιρετικά ενθαρρυντικό σημείο παραμένει το γεγονός πως οι περισσότερες ιώσεις έχουν ήπια μορφή και υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιμετώπιση λοιμώξεων - Τι να κάνουν οι γονείς

Ως προς την αντιμετώπιση των λοιμώξεων οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου, ανάλογα και με τη φύση μιας λοίμωξης. Ωστόσο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η σταδιακή εκπαίδευση του παιδιού, ώστε να τηρεί τα απαιτούμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα να μάθει να πλένει σωστά και πολύ τακτικά τα χέρια του. Σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι ο σωστός αερισμός και η καθαριότητα των χώρων στους οποίους περνά πολλές ώρες το παιδί, έτσι ώστε να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα και να περιορίζεται η μετάδοση μέσω σταγονιδίων.

Η σωστή διατροφή βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη των λοιμώξεων κατά τη σχολική περίοδο είναι η σωστή διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία και τις απαραίτητες βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Το καθημερινό διαιτολόγιό του θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν ένα «ισχυρό» όπλο στην άμυνα του οργανισμού.

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά - Λοιμώξεις και πολλή ξεκούραση

Ο ύπνος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν βάση οι γονείς, καθότι είναι σημαντικό το παιδί να ξεκουράζεται επαρκώς. Κατά τη διάρκεια του καθημερινού προγράμματος είναι σημαντικό να τηρείται ένα πρόγραμμα ύπνου, σύμφωνο με τα ωράρια της οικογένειας και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού, ώστε να το ακολουθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί και η συμβολή των εμβολίων στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Το εμβόλιο για παράδειγμα έναντι του ιού της γρίπης συνίσταται να χορηγείται σε παιδιά με χρόνια νοσήματα και σε όσα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved