Εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν γυρίσουν στο σχολείο

Εξετάσεις υγείας παιδιού: Οι γονείς είναι καλό να προγραμματίσουν τον τακτικό ιατρικό έλεγχο του παιδιού πριν την επιστροφή στα θρανία.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν γυρίσουν στο σχολείο
Bigstock

Σεπτέμβριος! Ένας ιδιαίτερος μήνας, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, που τα παιδιά ξεκούραστα επιστρέφουν στα σχολεία για την αρχή μίας νέας σχολικής χρονιάς! Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου οι γονείς είναι καλό να προγραμματίσουν τον τακτικό ιατρικό έλεγχο του παιδιού.

Τακτικός ιατρικός έλεγχος του παιδιού - Τι περιλαμβάνει

Κατά τον έλεγχο αυτό, ο παιδίατρος θα ελέγξει την εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού, ενώ θα υπογράψει και το βιβλιάριο εμβολιασμού το οποίο θα ζητηθεί από το σχολείο για την εγγραφή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης σοβαρών ασθενειών για τα παιδιά. Επιπρόσθετα, ο παιδίατρος θα ελέγξει τη φυσική κατάσταση του παιδιού, ώστε να του χορηγήσει την απαραίτητη βεβαίωση για συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί θα δώσει οδηγίες και για μία γενική εξέταση αίματος, ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων καθώς και άλλες παράμετροι. Την ίδια στιγμή, γίνεται μία πρώτη παιδοορθοπαιδική εκτίμηση, για εντοπισμό πιθανών παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες μπορεί να επιβαρυνθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, λόγω αυξημένου φορτίου. Ο παιδίατρος επίσης θα ελέγξει τη σωματική ανάπτυξη και το βάρος του παιδιού, ιδιαίτερα μετά την «ελευθερία» του καλοκαιριού, ώστε να δώσει χρήσιμες συμβουλές αλλά και συνταγές για την προετοιμασία των σχολικών γευμάτων.

Οφθαλμολογικός έλεγχος πριν την επιστροφή στην τάξη

Στα πλαίσια αυτού του ιατρικού ελέγχου, οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούν και παιδοφθαλμίατρο, ώστε να γίνει ένας προληπτικός έλεγχος της όρασης του παιδιού, ιδιαίτερα στις οικογένειες που υπάρχει ιστορικό με προβλήματα όρασης. Στα ίδια πλαίσια καλό είναι να γίνει και μία επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της ακοής.

Μην ξεχάσετε τον οδοντιατρικό έλεγχο

Τέλος, μετά τις γευστικές ατασθαλίες του καλοκαιριού, κρίνεται απαραίτητη και η επίσκεψη στον οδοντίατρο, ώστε να γίνει έλεγχος για πιθανά προβλήματα, καθώς και η απαραίτητη φθορίωση, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved