Ροχαλητό και υπνική άπνοια στα παιδιά

  • Τι είναι το ροχαλητό και ποια η σημασία του στα παιδιά;
  • Μερική απόφραξη του ρινοφάρυγγα ή/και του οροφάρυγγα: γιατί συμβαίνει
  • Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας - Αποφρακτική Άπνοια στον ύπνο στα παιδιά
  • Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας;
  • Διάγνωση υπνικής άπνοιας - Θεραπεία
Μαριαλένα Κυριακάκου
Ροχαλητό και υπνική άπνοια στα παιδιά

Κάποιες φορές οι γονείς μπορεί να ακούν το παιδί να ροχαλίζει, γεγονός που μπορεί να τους προξενεί άγχος εάν αναπνέει σωστά ή εάν υπάρχει κάποια ύποπτη παθολογία που προκαλεί το ροχαλητό.

Τι είναι το ροχαλητό και ποια η σημασία του στα παιδιά;

Αρχικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αιτιολογία του ροχαλητού είναι διαφορετική στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, με τη συχνότερη αιτία να είναι η μερική απόφραξη του ρινοφάρυγγα ή/και του οροφάρυγγα δηλαδή του πίσω μέρους της μύτης ή/και του πίσω μέρος του στόματος.

roxalito kai ypniki apnoia sta paidia 2

Μερική απόφραξη του ρινοφάρυγγα ή/και του οροφάρυγγα: γιατί συμβαίνει

Η απόφραξη αυτή μπορεί να προκύψει έπειτα από ένα απλό κρυολόγημα, μία εποχική αλλεργική ρινίτιδα αλλά και σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως την υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια) ή/και των αμυγδαλών. Έτσι, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ροχαλητό καθώς είναι παροδικό και υποχωρεί.

Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας - Αποφρακτική Άπνοια στον ύπνο στα παιδιά

Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρο, στην περίπτωση που το ροχαλητό συνοδεύεται από υπνική άπνοια, η οποία χαρακτηρίζεται από μία επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής του παιδιού τόσο από το στόμα όσο και από τη μύτη, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ηάπνοια εκδηλώνεται με δύο μορφές: είτε αποφρακτική, λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού, είτε κεντρική λόγω δυσλειτουργίας στο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή.

roxalito kai ypniki apnoia sta paidia 1

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας;

Η υπνική άπνοια χρειάζεται άμεση και έγκαιρη διάγνωση, ώστε να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές σοβαρές επιπτώσεις όπως υποξαιμία, κακή ποιότητα ύπνου και σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού.

Επιπλέον η δυσκολία και ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά και την καθημερινότητα του παιδιού στο σχολείο, καθώς μπορεί να είναι κουρασμένο, νευρικό και να έχει χαμηλές επιδόσεις.

Διάγνωση υπνικής άπνοιας - Θεραπεία

Ο παιδίατρος έπειτα από τη διάγνωση της άπνοιας και τον εντοπισμό της ακριβούς αιτιολογίας θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία καθορίζεται ανάλογα με την αιτιολογία.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved