Ωτίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ωτίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Ωτίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ωτιτίδα στα παιδιά: Πώς εκδηλώνεται

Η εκδήλωση ωτίτιδας αποτελεί μία συχνή λοίμωξη των αυτιών, είτε βακτηριακής είτε ιογενούς προελεύσεως, που εκδηλώνεται στα παιδιά, αρκετά συχνά ως συνέπεια αναπνευστικής λοίμωξης, κρώματος ή κάποιας αλλεργίας.

Τα παιδιά υποφέρουν συχνότερα από ωτίτιδες σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο βραχεία και με πιο οριζόντια κλίση, με αποτέλεσμα να αποφράσσεται πιο εύκολα.

otitida sta paidia aitia sumptomata therapia 1

Ποια είναι τα συμπτώματα ωτίτιδας στα παιδιά;

Το συχνότερο σύμπτωμα της ωτίτιδας είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στο αυτί, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο τύμπανο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να δονείται φυσιολογικά. Άλλες φορές έχει παρατηρηθεί τα παιδιά λόγω των ενοχλήσεων που έχουν να αγγίζουν επίμονα ή να τραβούν το αυτί τους, να εκδηλώνουν έντονο κλάμα, πυρετό ή ακόμη και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωτίτιδα: Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον/την παιδιάτρό σας;

Η εξέταση από τον παιδίατρο με το ωτοσκόπιο, θα προσδιορίσει την παρουσία φλεγμονής και τη συσσώρευση υγρού, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να χορηγηθεί αντιβίωση για την αντιμετώπισή της. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά μέσα στις πρώτες 48 ώρες, η φλεγμονή υποχωρεί σταδιακά και δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία.

otitida sta paidia aitia sumptomata therapia 3

Είναι μεταδοτική η ωτίτιδα ή όχι; Μπορεί το παιδί να πάει σχολείο;

Δεδομένου ότι αποτελεί μία ασθένεια μη μεταδοτική, όταν υποχωρήσει ο πυρετός, ή ο πόνος το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και τις δραστηριότητές του με απόλυτη ασφάλεια.

Σε περίπτωση ωστόσο που λαμβάνει αντιβίωση, η λήψη της δεν θα πρέπει να διακοπεί με την υποχώρηση των συμπτωμάτων, αντιθέτως οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχει δώσει ο παιδίατρος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved