Πόσων μηνών είμαι; (vid)

Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσο μηνών είμαι;

Μενέλαος Λυγνός
Πόσων μηνών είμαι; (vid)

Η κλασική ερώτηση σε μια έγκυο δεν είναι άλλη από αυτή: «Σε ποιον μήνα βρίσκεσαι;» Ποια είναι η σωστή απάντηση;

Ως αφετηρία μέτρησης της ηλικίας της κύησης λαμβάνεται παραδοσιακά η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της εγκύου. Στην ημέρα αυτή αναφερόμαστε με τον όρο Τελευταία Έμμηνος Ρύση (Τ.Ε.Ρ.). Η ημέρα αυτή χρησιμοποιείται ως αφετηρία, διότι είναι πρακτικά αδύνατο να καθοριστεί με ακρίβεια η ημέρα της σύλληψης, εκτός αν αυτή έχει επιτευχθεί με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε γενικές γραμμές η σύλληψη, αν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, λαμβάνει χώρα από 11 μέχρι και 21 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Συνεπώς η πραγματική ηλικία του εμβρύου είναι περίπου δύο εβδομάδες μικρότερη από την ηλικία της κύησης.

Ως μονάδα μέτρησης της ηλικίας της κύησης χρησιμοποιείται η εβδομάδα, η οποία, φυσικά, υποδιαιρείται σε ημέρες. Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται ως βάση αφενός για τον καταρτισμό του προγράμματος παρακολούθησης της κύησης, αφετέρου για τον υπολογισμό της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού (Π.Η.Τ.), η οποία ορίζεται ως η ημέρα, που η ηλικία της κύησης θα ισούται με συμπληρωμένες 40 εβδομάδες κύησης. Δηλαδή η Π.Η.Τ. έρχεται, όταν συμπληρωθούν 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Δείτε πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!





Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!


Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved